CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
02.03.2021
USD
17.47
EUR
21.04
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Banca Națională a menținut ratele de bază la principalele instrumente ale politicii monetare

La reuniunea din 1 martie 2018, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis:

  1. Rata de bază pentru instrumentele de politică monetară pe termen scurt se menține la 6,5% pe an.
  2. Ratele rămân neschimbate:

- pentru împrumuturile overnight la nivelul actual de 9,5% pe an;

- pentru depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% pe an.

  1. Norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în lei moldovenești și moneda neconvertibilă rămâne la indicele curent – 40,0% din baza de calcul.
  2. Norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în valută liber convertibilă rămâne neschimbată – 14,0% din baza de calcul.

În cadrul reuniunii, Comitetul executiv a evaluat, de asemenea, realitatea previziunilor inflaționiste aprobate de autoritatea de reglementare la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, precum și riscurile pentru prognozele viitoare, provenite din indicatorii macroeconomici externi și interni, care au fost înregistrați în ultimele șase săptămâni.

În același timp, Banca Națională confirmă prezența unor factori de dezinflație în anul 2018, cu o posibilă modificare a tendinței în anul viitor. De asemenea, autoritatea de reglementare prognozează o creștere economică de 3,5% în acest an. În cea mai mare parte, aceasta va fi furnizată ca urmare a creșterii creditării în combinație cu creșterea volumului impozitelor. Potrivit experților, baza ridicată, stabilită anul trecut, și revizuirea prețurilor reglementate vor fi factorii principali pentru scăderea rapidă a inflației pentru perioada viitoare.

Printre riscurile care pot afecta abaterea de la previziunile stabilite se enumără: prețurile reglementate, condițiile meteorologice nefavorabile pentru sectorul agricol, precum și evoluția prețurilor în plan internațional pentru produsele alimentare și resursele energetice.

Conform calendarului publicat, următoarea ședință a Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară va avea loc pe 26 aprilie 2018.

322
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe