Banca Națională a menținut ratele de bază la principalele instrumente ale politicii monetare


La reuniunea din 1 martie 2018, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis:

  1. Rata de bază pentru instrumentele de politică monetară pe termen scurt se menține la 6,5% pe an.
  2. Ratele rămân neschimbate:

- pentru împrumuturile overnight la nivelul actual de 9,5% pe an;

- pentru depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% pe an.

  1. Norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în lei moldovenești și moneda neconvertibilă rămâne la indicele curent – 40,0% din baza de calcul.
  2. Norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în valută liber convertibilă rămâne neschimbată – 14,0% din baza de calcul.

În cadrul reuniunii, Comitetul executiv a evaluat, de asemenea, realitatea previziunilor inflaționiste aprobate de autoritatea de reglementare la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, precum și riscurile pentru prognozele viitoare, provenite din indicatorii macroeconomici externi și interni, care au fost înregistrați în ultimele șase săptămâni.

În același timp, Banca Națională confirmă prezența unor factori de dezinflație în anul 2018, cu o posibilă modificare a tendinței în anul viitor. De asemenea, autoritatea de reglementare prognozează o creștere economică de 3,5% în acest an. În cea mai mare parte, aceasta va fi furnizată ca urmare a creșterii creditării în combinație cu creșterea volumului impozitelor. Potrivit experților, baza ridicată, stabilită anul trecut, și revizuirea prețurilor reglementate vor fi factorii principali pentru scăderea rapidă a inflației pentru perioada viitoare.

Printre riscurile care pot afecta abaterea de la previziunile stabilite se enumără: prețurile reglementate, condițiile meteorologice nefavorabile pentru sectorul agricol, precum și evoluția prețurilor în plan internațional pentru produsele alimentare și resursele energetice.

Conform calendarului publicat, următoarea ședință a Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară va avea loc pe 26 aprilie 2018.

0

93

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org