Banca Națională a lăsat neschimbate ratele de bază la principalele instrumente ale reglementării monetare


Miercuri, 31 octombrie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a lăsat neschimbate ratele principalelor instrumente ale reglementării monetare. Decizia a fost luată pe baza unei analize macroeconomice efectuate recent și a previziunilor ajustate ale inflației.

Conform deciziei Băncii Naționale, rata de bază pentru operațiunile pe termen scurt a fost menținută la 6,5%, la depozitele overnight - 3,5%, iar la creditele overnight - la 9,5%. De asemenea, a rămas neschimbată rata rezervelor obligatorii pentru resursele atrase de băncile din Moldova în moneda națională și neconvertibilă - 42,5%, iar pentru moneda convertibilă - la nivelul de 14%.

Potrivit specialiștilor Băncii Naționale a Moldovei, baza acestei decizii a fost rezultatul ultimei analize macroeconomice și previziunilor ajustate ale inflației pe termen mediu - de circa 3,3% pentru anul 2018 și 5,4% pentru anul 2019. Se anticipează și o tendință de creștere economică negativă.

În plus, decizia de menținere a ratei de bază la principalele instrumente de politică monetară a fost influențată de presiunea dezinflaționistă, care, potrivit unor experți, va continua până la începutul anului viitor. Astfel, conform datelor publicate anterior, rata anuală a inflației în luna septembrie a fost de 2,4%, iar până la sfârșitul anului se preconizează un declin suplimentar de 1,9%. În același timp, intervalul țintă stabilit de Banca Națională este de 5% (± 1,5%).

Următoarea ședință a Comitetului Executiv al Băncii Naționale privind politica monetară este programată pentru 4 decembrie.

0

126

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org