Banca Națională a menținut neschimbată rata la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt


Vineri, 27 iulie, la ședință Banca Națională a Moldovei a decis să mențină ratele actuale privind instrumentele principale de politică monetară pe termen scurt.

Conform deciziei autorității de reglementare, la același nivel - de 6,5% din baza de calcul - va rămâne rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară. De asemenea, rămân neschimbate rata la creditele overnight - 9,5%, și depozitele overnight - la nivelul de 3,5% pe an.

Norma de rezerve obligatorii pentru mijloacele atrase de bănci în MDL și valută neconvertibilă, precum și pentru fondurile atrase în valută liber convertibilă rămâne la nivelul stabilit anterior de 40% și 14,0% din baza de calcul, respectiv.

Adoptării unor astfel de rezultate au contribuit rezultatele actualizate ale analizei macro-economice în ceea ce privește previziunile pentru îmbunătățirea inflației pe termen mediu. Deci, pe afirmațiile unor experți, presiunea dezinflaționistă va fi observată până la sfârșitul acestui an, ceea ce va duce la scăderea continuă a ratei anuale a inflației. Schimbarea tendinței în cea ascendentă, potrivit acelorași proiecții, va fi înregistrată de la începutul anului viitor și va depinde, în primul rând, de creșterea prețurilor la petrol și politica fiscală de stimulare, adoptată în acest an de către Guvernul Republicii Moldova.

0

140

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org