Banca Națională a primit din partea guvernului Moldovei 668 de milioane de lei, aferente cauzei furtului miliardului


Potrivit Ministerului de Finanțe, în favoarea Băncii Naționale au fost plătite 668 milioane lei sub formă de răscumpărare a obligațiunilor de stat în valoare de 50 milioane lei și un termen de circulație de un an. În plus, suma indicată include dobânda pentru volumul total al obligațiunilor emise în perioada 2016 – circa 618 milioane lei.

Operațiunea de transfer a fondurilor este prevăzută de obligațiile de plată în baza garanțiilor de stat, care au fost eliberate Băncii Naționale a Moldovei pentru împrumuturile pe termen în perioada anilor 2014-2015. Plățile sunt efectuate în conformitate cu prevederile Legii №235 din 10.03.2016 „Cu privire la emisiunea obligațiunilor de stat.

În special, Ministerul Finanțelor a raportat că, suma desemnată afișează rezultatele valorificării activelor a celor 3 bănci cu probleme, aflate în lichidare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În special, în minister au subliniat, că emiterea titlurilor de stat și transformarea garanțiilor de stat în datorii au permis Băncii Naționale să evite decapitalizarea, ceea ce ar putea duce la agravarea problemelor. În special, nu ar fi fost posibilă o politică monetară adecvată, iar semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional ar fi amânată pe o perioadă nedeterminată.

Astfel, la data de 4 octombrie 2016, Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni guvernamentale către Banca Națională, valoarea totală a acestora fiind de 13 miliarde lei. Această sumă este egală cu suma împrumuturilor care nu au fost returnate de băncile cu probleme în favoarea Băncii Naționale la data emiterii acelorași obligațiuni.

Ministerul Finanțelor a raportat că obligațiunile de stat au fost emise pentru o perioadă de 1-25 de ani, iar răscumpărarea lor este planificată să se desfășoare conform calendarului convenit cu Banca Națională a Moldovei. Dobânzile la obligațiunile de stat se plătesc o dată la șase luni, excepția este doar primul an.

Reamintim că, în perioada cuprinsă între 16 octombrie 2015 - 03 octombrie 2016 băncile aflate în stadiul de lichidare Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au efectuat plata în favoarea Băncii Naționale a Moldovei  a 780,6 lei, raportate la valoarea creditelor acordate în regim de urgență. Dobânda concomitentă a fost de 8,8 milioane de lei. În ultimele 12 luni aceste organizații financiare au transferat 274,6 milioane de lei către bugetul de stat al Republicii Moldova, pe care au reușit să-l predea ca urmare a valorificării activelor. În total, statul a reușit să returneze 1.06 miliarde de lei.

0

141

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org