Banca Națională a redus rata de bază până la 7% anual


Miercuri, pe 25 octombrie, în cadrul ședinței de lucru a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei a fost aprobată în unanimitate decizia pentru reducerea ratei de bază cu 0,5 puncte procentuale – până la 7%.

Conform deciziei autorității de reglementare, rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară, a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale – de la 7,5% până la 7,0% anual, rata dobânzii pentru creditele overnight – de la 10,5% până la 10,0% pe an, iar pentru depozite overnight – de la 4,5% până la 4,0% pe an.

După cum s-a raportat de către serviciul de presă al Băncii Naționale, decizia a fost făcută pe baza celor mai recente analize macroeconomice și prognozări ale ratei inflației pe termen mediu. Astfel, în funcție de curentul proiectat în condițiile economice actuale de ordin internă și extern, inflația anuale va scădea până la intervalul indicat anterior de 5%(± 1,5) în al patrulea simestru al anului 2017. De asemenea, experții prognozează indicatori similari ai indicelui prețurilor de consum și pentru primele două semestre din 2018. Totodaată, începând din al treilea semestru al anului 2018, rata anuală a inflației nu va ajunge chiar și la limita inferioară a intervalului desemnat.

În acest context, în timp ce restul factorilor de influență asupra ratelor inflației nu se vor schimba semnificativ, Banca Națională a Moldovei va continua să reducă rata de bază. De asemenea, sub controlul autorității de reglementare va fi și procesul de evoluție economică a țării – aceasta este necesar pentru a menține nivelul inflației și pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară este programată pentru 29 noiembrie 2017.

0

114

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org