Banca Națională a făcut public cuantumului comisioanelor percepute de Depozitarul Central pentru serviciile furnizate


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a publicat informații cu privire la suma maximă de comision perceput de depozitarul unic central al valorilor mobiliare pentru serviciile prestate. Mai mult de o treime din servicii sunt oferite gratuit.

Potrivit informațiilor publicate, agenția nu percepe comisioane de la emitenții și investitorii de valori mobiliare pentru deschiderea unui cont. Cu toate acestea, serviciul de deschidere a unui cont suplimentar de valori mobiliare este supus plății - valoarea sa este de 1000 lei.

Comisionul pentru calcularea noilor emisiuni de titluri de valoare și a certificatelor Băncii Naționale este de 0,009% din valoarea nominală totală a noii emisiuni. Totodată suma nu trebuie să fie mai mică de 2,5 mii lei și mai mare de 30 de mii de lei.

Sunt incluse și amenzi. În special, se ele referă la eșecul calculelor din cauza lipsei de valori mobiliare sau a numerarului - în acest caz, participantul depozitarului unic central va trebui să plătească o amendă de 0,1% din valoarea tranzacției pentru care calculul a fost imposibil să se producă.

Reamintim că Depozitarul unic central al valorilor vobiliare și-a început activitatea la 31 iulie 2018. În gama de servicii ale agenției sunt incluse: înregistrarea valorilor mobiliare în conturi (sub formă de înregistrări electronice), deschiderea și gestionarea conturilor titlurilor de valoare prin intermediul administrării centralizate, gestionarea sistemului de calcul al valorilor mobiliare.

0

122

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org