CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10589$
Etherium
225.11$

Banca Națională a cerut cetățenilor să fie vigilenți în ceea ce ține de schimbul monedelor virtuale

Banca Națională a Moldovei reamintește cetățenilor riscurile asociate schimbului valutelor virtuale. Declarația a fost făcută de autoritatea de reglementare în lumina zvonurilor care apăreau pe mass-media că tranzacțiile de schimb s-au desfășurat sub autorizarea pretinsă emisă de Banca Națională.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul autorității de reglementare, Banca Națională a Moldovei nu a emis nicio autorizație pentru ca unii agenți să efectueze activitatea cu folosirea monedei virtuale. Declarația a fost făcută în contextul creării unei noi platforme pentru schimbul și vânzarea de cripto-valută în segmentul moldovenesc al rețelei internet.

Astfel, Banca Națională a Moldovei reamintește încă o dată că monedele virtuale nu sunt bani în sensul lor obișnuit. Acestea sunt active virtuale care nu au o expresie fizică, nu sunt sigilate și nu sunt garantate de nimic, folosite ca mijloace de plată pentru anumite bunuri și servicii pe Internet.

După cum s-a menționat în Banca Națională, monedele virtuale reprezintă riscuri reale pentru investitori, explicate prin volatilitatea valorii acestora și lipsa unui sistem de securitate adecvat. De asemenea, în acest domeniu nu există nicio reglementare și supraveghere a tranzacțiilor în curs, în plus există un risc sporit de implicare în operațiuni ilegale de spălare a banilor și finanțare a terorismului.

În special, Banca Națională subliniază faptul că monedele virtuale nu sunt adecvate pentru plată, deoarece se caracterizează printr-un grad ridicat de speculații. În același timp, persoanele care investesc într-o astfel de monedă sunt expuse riscului de a-și pierde economiile și nu există nicio garanție că vor fi rambursate.

Reamintim că în luna mai a acestui an la Chișinău a fost anunțată crearea primei burse cryptovalutare. Odată cu acest eveniment, se intenționează lansarea primului token "made in Moldova". În prima etapă a activității sale, bursa va fi numită " Drachmae Market". În activitatea sa vor fi utilizate opt perechi valutare, inclusiv leii moldovenești, dolarul american, euro și rubla rusească, precum și 10 valute virtuale, inclusiv Bitcoin, Ethercoin, Ethereum, Nextcoin și DTMI Token.

172
100
Tema zilei
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe