BNR a recunoscut faptul că țara depinde financiar de alte state: resursele de aur ale României sînt la Londra


Abia după deciderea Marii Britanii de a ieși din comunitatea europeană s-a aflat secretul Băncii Naționale a României: aproximativ 60% din rezervele de aur ale statului se află la Londra.

 Începînd din perioada 2010 și pînă în prezent circa 60% din rezervele de aur ale BNR erau depozitate în afara țării, cea mai mare parte din ele aflîndu-se la Londra.

Rezerva de aur, estimată la sfîrșitul lunii mai, a constituit 103,7 tone. În contextul divergențelor de pe piețele internaționale, valoarea acestei rezerve este în jur de 3,62 miliarde euro (aproximativ 16 miliarde lei). Pe plan internațional rezervele României (aur + valută) făcute publice pentru 31 mai 2016 au constituit 36,6 miliarde euro.

Deși BNR din anul 2000 nu mai cumpără aur, rezervele ei de aur în cantitatea de 104 tone sînt cele mai mari din Europa Centrală și de Est.

Potrivit lui Adrian  Vasilescu, BREXIT-ul nu afectează nicidecum piața financiar-bancară din Marea Britanie, aceasta fiind una dintre cele mai importante piețe mondiale. Mai mult ca atît, decizia de a depozita aurul la Londra a fost luată acum 15 ani, iar pe atunci Romînia încă nu se afla în componența Uniunii Europene.

La rîndul său, Dan Suciu – purtătorul de cuvînt al Băncii Naționale Române – relatează că BNR și Banca Angliei au instituit o relație bilaterală stabilă, care în nici un caz nu va fi afectată de eventuala ieșire a Regatului Unit din UE. Totodată Suciu a ezitat să comenteze întrebarea ce se va întîmpla cu rezervele de aur ale BNR aflate la Londra, menționînd că nici o posibilă ieșire din NATO nu ar afecta relețiile dintre aceste două bănci.

0

148

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org