Banca Națională a menținut ratele de bază pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt


În cadrul ședinței din 30 ianuarie 2018, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a emis următoarea hotărâre:

  1. Rata de bază, aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt, rămâne la același nivel de 6,5% pe an.
  2. Se mențin ratele dobânzii:
  • la împrumuturile overnight la nivelul actual de 9,5% pe an;
  • la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% pe an.
  1. Rămâne neschimbată norma rezervelor obligatorii din mijlocele atrase de către băncile licențiate în moneda națională și non-convertibile – la 40,0% din baza de calcul.
  2. Se menține norma rezervelor obligatorii din fondurile atrase de băncile licențiate în valută liber convertibilă – la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Decizia corespunzătoare a fost luată pe baza rezultatelor analizei macroeconomice și a prognozei inflației pe termen mediu. Pentru 2018 Banca Națională prognozează o încetinire nesemnificativă a activității economice în contextul reducerii cererii agregate și menținerii la o cotă înaltă a bazei de calcul. În plus, până la sfârșitul anului 2018, rata anuală a inflației se va reduce până la 2,5%. Astfel, indicele mediu al inflației în acest an va fi de 3,7%.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară, conform calendarului publicat, va avea loc pe data de 1 martie 2018.

0

79

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org