Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei

Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniversare este dedicată sărbătorii naționale „Limba Noastră”, care va fi sărbătorită în țara noastră pe 31 august.

După cum s-a menționat în Banca Națională, moneda jubiliară de 10 lei este dedicată celei de-a 30-a aniversare a adoptării Legilor privind limba de stat și grafia latină. Astfel, aceasta este o altă monedă care a extins seria de monede comemorative aflate în circulație. Un an mai devreme, Banca Națională a introdus o monedă similară dedicată celei de-a 25-a aniversări a introducerii în circulație a leului moldovenesc.

Noua monedă este confecționată din oțel, acoperită cu nichel și alamă. Datorită acestui fapt, designul ei s-a dovedit a fi bimetalic, combinând nuanțe de aur și argint. În total au fost emise 250 de mii de exemplare.

Pe partea anterioară a monedei se află o imagine gravată a pasării măiestre, ce se înalță spre soare, care este simbolul „Limbii noastre”, iar emblema Republicii Moldova și inscripția circulară „30 de ani de la adoptarea Legilor privind limba de stat și grafia latină” sunt înfățișate în partea superioară a monedei.

Pe revers, sunt gravate cele 26 de litere ale alfabetului latin, care simbolizează trecerea scrisului la grafia latină. În partea centrală a monedelor este indicată valoarea nominală - 10 lei, iar în parte de sus anul emiterii - „2019”.

Imaginea latentă a monedei prezintă, de asemenea, o monogramă din literele „R” și „M”, care este un acronim pentru denumirea statului - Republica Moldova.

Banca Națională a precizat că noua monedă va circula împreună cu bancnotele de hârtie și monedele metalice cu același nominal emise anterior.

1423
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe