Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
19.01.2022
USD
18.03
EUR
20.54
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Banca Națională: moldovenii nu ar trebui să se expună riscurilor asociate monedei criptografice

Banca Națională a Moldovei a emis recent un comunicat de presă în care își confirmă poziția sa cu privire la utilizarea monedei criptografice. În special, autoritatea de reglementare avertizează cetățenii despre riscurile destul de ridicate de a pierde sume uriașe de bani investiți în achiziționarea monedei cripto.

După cum se menționează în comunicatul de presă al Băncii Naționale, banii virtuali, în special Bitcoins, nu sunt bani în sensul obișnuit al cuvântului. Acestea sunt doar active virtuale condiționate care nu sunt acoperite de nimic în realitate și nu au garanții de acceptare ca mijloc de plată obișnuit din partea autorităților monetare. În plus, aceste active se caracterizează printr-un grad înalt de volatilitate și nivel scăzut de securitate, în comparație cu banii emiși de băncile centrale, precum și cu moneda electronică a cărei utilizare este reglementată de autoritățile competente.

În special, Banca Națională a Moldovei a remarcat că, în prezent, există riscul ca deținătorii de monede crypto să nu poată restabili sumele investite sau să schimbe moneda crypto pentru bani, bunuri sau servicii. De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova, banii virtuali nu pot fi utilizați ca mijloc de plată.

Într-o declarație oficială a autorității de reglementare s-a declarat că, prin investiții în active criptovalutare investitorii sunt expuși la un risc mare de pierdere, deoarece nu primesc nici o protecție sau garanție pentru returnarea acestor fonduri, datorită faptului că atât vânzarea, cât și cumpărarea criptomonedei are loc pe piețele nereglementate. Indirect, acest lucru este confirmat de situația din jurul Bitcoin, cursul căruia a înregistrat recent salturi uriașe.

În acest context, Banca Națională a Moldovei recomandă cetățenilor moldoveni să fie cât mai precauți în luarea deciziilor privind investirea capitalului lor în active virtuale.

Reamintim că la sfârșitul anului trecut, rata Bitcoin, recunoscută ca fiind cea mai populară monedă cripto din lume, a crescut la un record de 20 de mii de dolari pentru o unitate. Cu toate acestea, încă de la începutul anului 2018, această cripto-monedă a cunoscut un colaps – la începutul lunii februarie valoarea sa a scăzut la 6 mii de dolari. Acum, bitcoin-ul își întoarce treptat pozițiile – joi, 15 februarie, costul unui bitcoin a fost de 9,7 mii de dolari pentru o unitate.

841
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe