Previziunea cea mai optimistă a creșterii economice în 2017 a fost prezentată de către centrul analitic Expert-Grup – până la 6%


Conform previziunilor centrului analitic independent «Expert-Grup», în 2017 creșterea PIB va ajunge la 6% în Moldova. Ca parte a studiului anual MEGA, experții centrului au subliniat că în promovarea creșterii economice sunt implicați trei factori principali: creșterea nivelului de creditare (cu 15-16%) ca urmare a acumulării timp de doi ani a lichidității bancare, creșterea remitențelor (cu 5%), restartarea finanțării externe din partea Fondului Monetar Internațional. Potrivit experților, toți acești factori au un impact pozitiv asupra climatului investițional din Republica Moldova, contribuind astfel la consolidarea economiei.

Cu toate acestea, în afară de factorii pozitivi, de către experții «Expert-Grup» au fost numite și influențele negative asupra dinamicii de creștere a PIB-ului. Dintre acestea fac parte: creșterea datoriei externe, deficitul balanței de plăți și lipsa accesului Moldovei la piețele financiare externe. Conform acestor date, volumul rezervelor de stat este insuficient pentru a acoperi datoria externă pe termen scurt. Prin urmare, există riscul ca economia moldovenească să fie expusă unor anumite șocuri.

Un alt punct important după părerea specialiștilor «Expert-Grup» este sectorul privat. Astfel, potrivit experților, în Republica Moldova nivelul salariilor crește mai repede decât productivitatea. Din acest motiv, sectorul privat riscă să treacă „în umbră“, motiv pentru care, în primul rând, se vor aduce prejudicii agriculturii, în care este implicată aproape o treime din populația activă.

Experții, de asemenea, au remarcat faptul că numărul de locuri de muncă s-a redus, în ciuda creșterii clare a ocupării forței de muncă pe parcursul ultimului an. Prin urmare, creșterea economică în anul curent nu va afecta esențial calitatea vieții cetățenilor moldoveni.

În plus, centrul de analiză a venit cu recomandări, potrivit cărora instituțiile statului ar trebui să depună toate eforturile pentru a îmbunătăți productivitatea și competitivitatea întreprinderilor de stat. Acest lucru va fi posibil numai dacă vom reuși să depășim corupția, birocrația excesivă și instabilitatea politică.

Vă amintim, că la începutul lunii mai a acestui an, Ministerul Economiei și Fondul Monetar Internațional și-au îmbunatațit prognozele pentru creșterea PIB-ului în Moldova, realizate mai devreme, de la 3% la 4,5%, BERD – de la 2,5% la 3%, iar Banca Mondială – de la 2.8 % la 4%. Conform datelor preliminare, în 2016 economia a crescut cu 4,1%.

0

135

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org