Cel mai mare număr de salarii emise "în plicuri" este înregistrat în sectorul agricol


Potrivit Biroului Național de Statistică, în semestrul III al anului 2018 numărul șomerilor din Republica Moldova a scăzut, însă numărul persoanelor angajate fără contract de muncă a crescut. Cel mai mare număr de lucrători care primesc salariu "într-un plic" este înregistrat în sectorul agricol.

Astfel, în al treilea semestru al anului curent, numărul șomerilor din Moldova a fost de 30,4 mii, marcând o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere a persoanelor care nu sunt implicate pe piața forței de muncă a fost reprezentată de reprezentanții populației masculine - 60,9%, iar pentru locuitorii din mediul urban acest coeficient este de peste 67%.

În același timp, se remarcă faptul că numărul total al lucrătorilor care activează pe bază oficială în perioada desemnată a ajuns la peste 1,3 milioane de persoane, fiind în creștere cu 9% față de anul precedent. Mai mult de jumătate dintre cetățenii angajați - 59,2% - au reprezentat mediul rural.

Distribuția muncitorilor pe sectoarele economiei este următoarea: în sectorul agroindustrial au lucrat 556 mii de persoane și peste 821 mii persoane - în alte sectoare ale economiei.

Cu toate acestea, chiar și în condițiile unei scăderi vizibile a ratei șomajului, experții observă un număr tot mai mare de lucrători care preferă să lucreze fără semnarea unui contract individual de muncă. De la începutul acestui an, această cifră a crescut cu 1,2%, totalizând circa 9,4%. Astfel, pe baza unui acord verbal în perioada desemnată, 51,1% din muncitori au lucrat în sectorul agroindustrial, 14,4% în sectorul comerțului și 8,8% din muncitorii neoficiali au fost implicați în construcții.

Astfel, potrivit BNS, 10,4% din numărul total al lucrătorilor au lucrat neoficial în perioada desemnată, în timp ce aproximativ 9,8% din lucrători primesc salarii "în plicuri". Cea mai mare parte a acestor lucrători de circa 51,8% este reprezentată în sectorul agricol, 13,9% în comerț, 8,3% în construcții și 7% în industrie.

0

87

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org