Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Cel mai mare număr de salarii emise "în plicuri" este înregistrat în sectorul agricol

Potrivit Biroului Național de Statistică, în semestrul III al anului 2018 numărul șomerilor din Republica Moldova a scăzut, însă numărul persoanelor angajate fără contract de muncă a crescut. Cel mai mare număr de lucrători care primesc salariu "într-un plic" este înregistrat în sectorul agricol.

Astfel, în al treilea semestru al anului curent, numărul șomerilor din Moldova a fost de 30,4 mii, marcând o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere a persoanelor care nu sunt implicate pe piața forței de muncă a fost reprezentată de reprezentanții populației masculine - 60,9%, iar pentru locuitorii din mediul urban acest coeficient este de peste 67%.

În același timp, se remarcă faptul că numărul total al lucrătorilor care activează pe bază oficială în perioada desemnată a ajuns la peste 1,3 milioane de persoane, fiind în creștere cu 9% față de anul precedent. Mai mult de jumătate dintre cetățenii angajați - 59,2% - au reprezentat mediul rural.

Distribuția muncitorilor pe sectoarele economiei este următoarea: în sectorul agroindustrial au lucrat 556 mii de persoane și peste 821 mii persoane - în alte sectoare ale economiei.

Cu toate acestea, chiar și în condițiile unei scăderi vizibile a ratei șomajului, experții observă un număr tot mai mare de lucrători care preferă să lucreze fără semnarea unui contract individual de muncă. De la începutul acestui an, această cifră a crescut cu 1,2%, totalizând circa 9,4%. Astfel, pe baza unui acord verbal în perioada desemnată, 51,1% din muncitori au lucrat în sectorul agroindustrial, 14,4% în sectorul comerțului și 8,8% din muncitorii neoficiali au fost implicați în construcții.

Astfel, potrivit BNS, 10,4% din numărul total al lucrătorilor au lucrat neoficial în perioada desemnată, în timp ce aproximativ 9,8% din lucrători primesc salarii "în plicuri". Cea mai mare parte a acestor lucrători de circa 51,8% este reprezentată în sectorul agricol, 13,9% în comerț, 8,3% în construcții și 7% în industrie.

456
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe