Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

În ajunul alegerilor se observă o creștere a cererii de valută. Cum a influențat perioada preelectorală această tendință?

Expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a menționat în blogul său, că în ajunul alegerilor parlamentare se adeveresc previziunile anterioare privind creșterea cererii de valută străină, în timp ce pe segmentul ofertei valutare se menține o stabilitate relativă.

În special, expertul a atras atenția asupra scăderii rapide a rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei - doar săptămâna trecută volumul acestora a scăzut cu 33 milioane dolari, iar începând cu anul 2019, trendul a fost de -130 milioane de dolari.

Astfel, potrivit lui Veaceslav Ioniță, previziunile făcute mai devreme de experți încep să devină realitate, conform cărora rezervele valutare ale Băncii Naționale vor începe să scadă din cauza creșterii puternice a cererii de valută, cu o tendință continuă a ofertei valutare din partea persoanelor fizice.

Un alt factor important în această tendință expertul economic a numit creșterea capacității consumatorilor moldoveni.

În plus, potrivit lui Ioniță, Banca Națională a Moldovei de la începutul anului curent a desfășurat destul de intens intervenții pe piața valutară internă, ceea ce a contribuit la modificarea tendinței generale. Drept urmare, leul moldovenesc în ultimele două luni a reușit să se consolideze semnificativ față de dolar și euro - cu 1,3%.

Expertul este de părere că autoritatea de reglementare trebuie să aibă o politică mai "calmă" cu privire la cursul de schimb, iar prioritatea ar trebui să fie asigurarea stabilității cursului de schimb pentru a menține și a spori rezervele valutare ale Băncii Naționale.

798
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe