Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
02.12.2021
USD
17.73
EUR
20.07
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2018 a fost aprobată de guvern

Miercuri, pe 4 octombrie, guvernul Republicii Moldova a aprobat politica bugetar-fiscală pentru anul 2018. Documentul include modificări legate de deprecierea activelor fixe ale organizațiilor implicate în achizițiile publice, precum vizează și cetățenii care dețin mașini scumpe. În plus, Ministerul de Finanțe a propus majorarea volumului de import gratuit de bunuri în Moldova de către persoanele fizice.

După cum s-a menționat în cadrul Ministerului Finanțelor, untilizarea de către societățile participante la achizițiile publice a facturilor fiscale electronice, prevăzută de noul proiect de lege, va reduce nivelul de infracțiuni fiscale și va suprima faptele de evaziune fiscală. În cadrul politicii fiscale, propunerea Ministerului Finanțelor este de a elimina confiscarea fondurilor de către serviciul fiscal în cazurile în care se constată insolvabilitatea unei persoane fizice sau juridice.

Din nota explicativă la proiectul de lege rezultă că, începând cu 1 ianuarie 2018, deprecierea activelor fixe va fi contabilizată folosind o metodologie nouă, mai simplificată. În plus, Ministerul Finanțelor a propus scutirea de TVA, taxe vamale și accize la livrările de combustibil și mărfuri transportate de nave maritime sub pavilionul Republicii Moldova. Dreptul la rambursarea TVA-ului poate fi acum utilizat și de producătorii de produse lactate.

Conform proiectului de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2018, ratele accizelor pentru produsele petroliere, băuturile alcoolice și produsele din tutun vor fi indexate. Dimensiunea acestora este planificată să fie adaptată la nivelul prognozat al inflației în țară până în anul 2020 (5%). Documentul menționează că ratele accizelor vor fi stabilite pentru trei ani. Cea mai mică rată a accizelor - 8% - va fi stabilită pentru energia termică destinată instituțiilor publice și produsă din biocombustibil.

Lista modificărilor include, de asemenea, stabilirea de noi rate ale veniturilor impozabile pentru persoanele fizice, în timp ce creșterea ratei eliberării personale și eliberării persoanelor dependente va fi de 6%. Totodată, pentru agricultorii care vor furniza produse agricole agentilor economici, suma impozitului, conform noului proiect de lege, va fi de 5% din costul productiei, și nu 2% (asa cum a fost până acum). În plus, Ministerul Finanțelor a venit cu propunerea de a impune impozitul pe proprietate în valoare de 8% și proprietarilor de mașini scumpe, valoarea cărora depășește 1,5 milioane de lei.

De asemenea, în politica fiscală pentru anul 2018, prevede o schimbare a cerințelor privind importul și exportul de mărfuri de către persoane fizice, care nu sunt folosite pentru atingerea obiectivelor comerciale. Conform acestei prevederi, pasagerii care călătoresc cu transportul terestru, valoarea maximă a mărfurilor importate/exportate va fi de 300 de euro, iar pentru pasagerii transportului aerian și cel naval această sumă nu trebuie să depășească 430 de euro. Pentru mărfurile cu valoare mai mare, vor fi aplicate taxe vamale.

În același timp, trebuie remarcat faptul că de la 1 iulie 2018 vor fi anulate privilegiile fiscale și vamale pentru rețeaua de magazine Duty-free, situate pe teritoriul Republicii Moldova sau în punctele de trecere a graniței.

În viitorul apropiat, politica fiscală urmează a fi examinată și aprobată în parlament.

501
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe