Cât de justificate sunt previziunile inflației în Rpublica Moldova de la începutul anului 2017?


Potrivit experților, moneda națională continuă să se deprecieze. Pentru primele două luni ale acestui an, deprecierea indicelui leului a ajuns la 1,2%. În același timp, inflația anuală în țară s-a ridicat la 4,7%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova costul serviciilor a crescut cu 2,7%, a produselor alimentare – cu 0,6%, și a bunurilor de larg consum – cu 0,7%. De asemenea, a fost remarcată creșterea prețurilor la serviciile medicale, în medie – cu 50%. În conformitate cu noul registru de preturi pentru serviciile de sănătate, pentru a beneficia de ajutorul specialiștilor din instituțiile medicale din țară, cetățenii care nu posedă polița de asigurare medical obligatorie în 2016 vor trebui să plătească mai mult cu 50%. Aceeași tendință se poate observa în cazul prețurilor pentru analizele medicale si alte tipuri de servicii medicale specializate. Pentru unele categorii de servicii medicale s-a înregistrat o creștere a prețurilor mai mult de 80%.

În același timp, Biroul Național de Statistică a remarcat reducerea prețului serviciilor în anumite domenii ale vieții. În special, sunt vizați cetățenii, ai căror copii frecventează instituțiile preșcolare publice – acum costul de ședere al copilului în grădiniță va fi mai mic cu 2-3%.

Totodată, o creștere semnificativă a prețurilor a fost observată în cazul produselor alimentare. Astfel, spre exemplu, prețul la varză și mere a crescut cu 6%, iar la cartofi și ardei – cu 12%. De o creștere nesemnificativă a prețurilor de 2% au fost afectate bunurile de larg consum – produsele chimice de uz casnic și produsele de îngrijire personală.

Ar trebui remarcat faptul că până la sfârșitul anului 2016 leul moldovenesc s-a depreciat cu 2,4%. În conformitate cu previziunile Băncii Naționale a Moldovei, acest an inflația va atinge indicele de 5,2%.

0

93

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org