Pe cât bugetul Moldovei a fost suplinit în primele două luni ale anului 2017?


În primele două luni ale anului curent bugetul Republicii Moldova a fost suplinit cu mai mult de 4,2 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut aceasta este cu 26.9% mai mult. În același timp, trebuie de remarcat faptul că cheltuielile bugetului de stat au depășit veniturile, atingând în perioada 1 ianuarie-28 februarie 5,4 miliarde de lei. Acest lucru a contribuit la creșterea deficitului bugetului public până la 1,2 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a veniturilor în bugetul de stat al Republicii Moldova le-au reprezentat plățile fiscale din partea contribuabililor – 3,9 miliarde de lei. Pe locul doi în clasamentul veniturilor la bugetul de stat sunt prezentate veniturile TVA din partea agenților economici – 2,2 miliarde de lei. În aceeași perioadă, Serviciul Fiscal al Republicii Moldova a adus în bugetul peste 2,6 miliarde de lei, în timp ce administrația fiscală – circa 1,7 miliarde de lei.

Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, din accize și TVA au fost returnate 367 milioane de lei. Totodată, categoria veniturilor suplimentare la bugetul de stat a inclus în perioada ianuarie-februarie a acestui an veniturile din diverse proiecte finanțate din exterior, precum și veniturile din desfășurarea activităților din interiorul țării.

Partea cheltuielilor din bugetul de stat al Republicii Moldova pentru primele două luni ale anului 2017 este distribuită după cum urmează: cheltuielile pentru învățământ și educație – 1,4 miliarde lei, protecție socială – 1,1 miliarde de lei, îngrijirea sănătății – 525 milioane lei, ordinea publică și securitatea națională – 513 milioane de lei, serviciile publice - 876 milioane lei, serviciile în sectorul economic și financiar – 748 de milioane de lei.

0

124

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org