Cu cât s-a micșorat costul împrumuturilor în Moldova?


Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, în luna februarie a acestui an rata medie ponderată a dobânzii la creditele nou emise în moneda națională a fost de 9,47%. În comparație cu ianuarie 2018, acest indicator a scăzut cu 0,33%, iar față de aceeași perioadă a anului trecut – cu 2,27%.

În același timp, experții Băncii Naționale a Moldovei notează că împrumuturile de la 2 la 5 ani rămân cele mai atractive pentru populație. Luna trecută, ponderea acestora în volumul total al creditelor acordate în moneda națională a fost de 41,84%. Și rata medie a dobânzii la acestea a fost de 8,95%, ceea ce este cu 0,6% mai puțin decât cifrele înregistrate în prima lună a acestui an.

În structura creditelor noi emise în lei în februarie 2018, cel mai mare segment le-a revenit împrumuturilor emise la o rată medie a dobânzii de 9,85% - circa 59,29% din totalul creditelor acordate în moneda națională. Și rata medie a dobânzii la creditele în lei acordate persoanelor fizice a fost de 8,9%.

Pentru creditele în valută străină acordate în luna februarie a acestui an, rata medie ponderată a dobânzii a fost de 4,85%, ceea ce reprezintă cu 0,09 puncte procentuale mai puțin față de luna precedentă și cu 0,52 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent.

După cum se remarcă în datele de raportare a Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare pondere în volumul noilor credite acordate în valută străină luna trecută a fost reprezentată de împrumuturile acordate persoanelor juridice – circa 98,2% din volumul total al creditelor în valută străină. Rata medie a dobânzii a fost de 4,83% pe an.

De asemenea, se remarcă faptul că cea mai mare cerere în februarie 2018 s-a înregistrat la creditele în valută străină, cu o perioadă de 2 până la 5 ani și la o rată medie a dobânzii de 4,77% pe an – ponderea acestora în volumul total al creditelor emise în valută străină a fost de 47,54 %. 

0

155

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org