Cât de mult au crescut creditele în Moldova?


În ultima lună de raportare, Moldova a înregistrat o creștere a ratelor dobânzilor la creditele în monedă națională și în valută. Astfel, potrivit Băncii Naționale, rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi în moneda națională în luna ianuarie a acestui an a fost de 9,8%. Comparativ cu luna precedentă, aceasta a crescut cu 0,22 puncte procentuale, însă comparativ cu luna ianuarie 2017 – dimpotrivă, a scăzut cu 1,75 puncte procentuale.

Cele mai atractive împrumuturi au fost cele acordate pentru o perioadă de 2 până la 5 ani. În prima lună din 2018, acestea au reprezentat 45,93% din totalul creditelor în MDL. Rata medie a acestor împrumuturi a fost de 9,55%.

În același timp, în raportul Băncii Naționale se remarcă faptul că cel mai mare număr de credite nou emise în lei în perioada specificată a fost formalizat de persoane juridice – 55,83% din volumul total al împrumuturilor în moneda națională. Rata medie a dobânzii la creditele acordate persoanelor juridice a fost de 10,2%, în timp ce pentru persoanele fizice au fost acordate credite în lei la o rată de 9,3%.

În cazul creditelor noi emise în valută străină, rata medie ponderată în ianuarie 2018 a fost de 4,94%, marcând o creștere cu 0,28 puncte procentuale față de luna precedentă și o scădere cu 0,32 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere a creditelor în valută străină au avut-o creditele acordate persoanelor juridice – 97,67% din volumul total al împrumuturilor în valută străină. Rata medie a dobânzii la aceste împrumuturi a fost de 4,9% pe an.

Cele mai solicitate în prima lună a acestui an au fost creditele în valută străină, rata medie a dobânzii fiind de 5,02% pe an, cu o scadență de 2 până la 5 ani. Ponderea acestora în volumul total al creditelor acordate în valută străină a fost de 51,13%. 

0

212

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org