BNM a lăsat neschimbate ratele la principalele instrumente ale politicii monetare pe termen scurt


Marți, 4 septembrie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a avut o ședință regulată, în cadrul căreia s-a decis menținerea ratelor la principalele instrumente ale politicii monetare la același nivel.

Astfel, s-a decis:

  • Menținerea ratei de bază aplicate principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 6,5% pe an.
  • Menținerea ratelor de dobândă:
  • pentru împrumuturile overnight la nivelul actual de 9,5% pe an;
  • pentru depozitele overnight la nivelul actual de 3,5%.
  • Majorarea cu 2,5% a normei rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în lei moldovenești și moneda neconvertibilă pentru perioada 16 septembrie 2018 - 15 octombrie 2018 - până la 42,5% din baza de calcul.
  • Menținerea normei rezervelor obligatorii din fondurile atrase de bănci în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Adoptarea unei astfel de decizii a fost facilitată de rezultatele unui studiu macroeconomic privind riscurile de abatere de la prognozele inflației pentru perioada pe termen mediu.

După cum explică experții, astfel de riscuri pot apărea ca urmare a creșterii prețurilor la produsele alimentare, care în iulie 2018 au crescut semnificativ comparativ cu perioada anterioară de raportare. În același timp, există o situație în care prețurile pentru serviciile reglementate, produsele nealimentare și combustibilul rămân neschimbate, fără a depăși limitele previziunilor publicate de autoritatea de reglementare în luna august a acestui an.

În plus, decizia de majorare a rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci la 42,5% din baza de calcul a fost făcută în contextul necesității de sterilizare a lichidității în exces pe piața bancară.

Următoarea ședință a comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară este programată pentru 30 octombrie 2018.

0

144

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org