Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

BNM a lăsat neschimbate ratele la principalele instrumente ale politicii monetare pe termen scurt

Marți, 4 septembrie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a avut o ședință regulată, în cadrul căreia s-a decis menținerea ratelor la principalele instrumente ale politicii monetare la același nivel.

Astfel, s-a decis:

  • Menținerea ratei de bază aplicate principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 6,5% pe an.
  • Menținerea ratelor de dobândă:
  • pentru împrumuturile overnight la nivelul actual de 9,5% pe an;
  • pentru depozitele overnight la nivelul actual de 3,5%.
  • Majorarea cu 2,5% a normei rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci în lei moldovenești și moneda neconvertibilă pentru perioada 16 septembrie 2018 - 15 octombrie 2018 - până la 42,5% din baza de calcul.
  • Menținerea normei rezervelor obligatorii din fondurile atrase de bănci în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Adoptarea unei astfel de decizii a fost facilitată de rezultatele unui studiu macroeconomic privind riscurile de abatere de la prognozele inflației pentru perioada pe termen mediu.

După cum explică experții, astfel de riscuri pot apărea ca urmare a creșterii prețurilor la produsele alimentare, care în iulie 2018 au crescut semnificativ comparativ cu perioada anterioară de raportare. În același timp, există o situație în care prețurile pentru serviciile reglementate, produsele nealimentare și combustibilul rămân neschimbate, fără a depăși limitele previziunilor publicate de autoritatea de reglementare în luna august a acestui an.

În plus, decizia de majorare a rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci la 42,5% din baza de calcul a fost făcută în contextul necesității de sterilizare a lichidității în exces pe piața bancară.

Următoarea ședință a comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind politica monetară este programată pentru 30 octombrie 2018.

615
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe