BNM: proficitul bugetului național în primele nouă luni ale anului 2017 a depășit suma de un miliard de lei


Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele nouă luni ale acestui an proficitul bugetar s-a ridicat la 1,16 miliarde lei. De asemenea, în raport se remarcă faptul că, în septembrie 2017, veniturile bugetare au depășit cheltuielile cu 900 de milioane de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, există o tendință pozitivă – în 2016 bugetul de stat a ratat un miliard de lei.

Astfel, până la începutul lunii octombrie veniturile bugetului național au fost de 38,42 miliarde lei. Aceasta este cu 18,3% sau cu 6 miliarde lei mai mult decât cifra înregistrată în primele nouă luni ale anului trecut.

Cea mai mare sumă a veniturilor în 2017 a parvenit din sancțiuni și penalizări – în comparație cu anul trecut, suma totală a acestora a crescut de două ori, ajungând la 270 de milioane de lei. Venitul din impozitul pe bunuri mobile a crescut cu 133 milioane lei, iar impozitele pe mărfurile importate au adus venituri cu 1,1 miliarde lei mai mari decât suma colectată anul trecut. Veniturile din TVA au crescut cu 2 miliarde lei.

La capitolul cheltuielilor bugetare, suma a fost de 37,26 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta este cu 11,2%, sau cu 3,75 miliarde lei mai mare. În același timp, trebuie remarcat faptul că reducerea cheltuielilor a afectat domenii precum protecția mediului și apărarea națională. Cu toate acestea, costul menținerii ordinii publice, securității naționale și a sănătății, dimpotrivă, a crescut cu 20%.

Reamintim că pentru anul curent prognoza deficitului bugetar a fost desemnată la nivelul de 4,15 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 3% din PIB. Pe baza acestor indicatori, Guvernul Republicii Moldova în ultimele două luni ale anului 2017 va fi în măsură să-și mărească cheltuielile cu mai mult de 5,3 miliarde de lei, încadrându-se perfect în limitele planificate ale prognozei deficitului bugetar.

0

114

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org