Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Experții germani au recunoscut complexitatea condițiilor stabilite de Fondul Monetar Internațional pentru Republica Moldova

În cadrul acordului semnat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, principala condiție este reformarea sistemului bancar. O atenție deosebită din partea experților FMI este acordată transparenței în organelle de guvernanță ale băncilor din Moldova. Cu toate acestea, printre condițiile acordului sunt prevăzute și alte cereri, spre exemplu – majorarea tarifelor la agenții energetici.

După cum s-a menționat de către experții din Echipa economică germană în Moldova (GET Moldova), numărul condițiilor stabilite de FMI nu este deloc proporțional cu potențialul executiv al țării noastre, acestea fiind prea complicate pentru a fi puse în aplicare. În cursul analizei procesului de aplicare a reformelor experții germani au ajuns la concluzia că o atenție deosebită trebuie acordată reformelor în sectorul bancar, deoarece anume aici a apărut criza financiar-bancară din ultimii ani.

În total, de către Fondul Monetar Internațional au fost înaintate 16 condiții. Acestea se referă la asigurarea unei transparențe mai mari în accesarea împrumuturilor de către instituțiile publice, consolidarea influenței Băncii Naționale a Moldovei asupra celorlalte instituții financiare ale țării, precum și stabilizarea pieței financiare. De asemenea, reprezentanții FMI au venit cu recomandări către instituțiile publice din Moldova, astfel încât acestea să evite transferurile conturilor sale de la o bancă comercială la alta.

În conformitate cu Memorandumul de finanțare, semnat în noiembrie 2016,  autoritățile moldovenești se angajează să mărească tarifele la energie până la indicii, care vor acoperi costul de producție al lor. Astfel de măsuri sunt necesare pentru a se evita pierderile din partea agenților implicați, precum și a diminua povara asupra bugetului public.

Astfel, dintr-un total de 175.7 milioane de dolari, 74% vor fi alocate Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internațional. Fondurile vor fi accesate pe două linii de credit: «Extended Fund Facility, EFF» cu o rată a dobânzii de 1,3%, și  «Extended Credit Facility, ECF» сг o rată a dobânzii de 0%.

Guvernul Republicii Moldova va primi banii în mai multe tranșe, numai după ce va prezenta dovezile inițierii procesului de reformare și creării bazei juridice, necesare pentru executarea cu success a sarcinilor mizate. Prima tranșă de 35,2 milioane de dolari a fost transferată deja pe conturile publice, în luna decembrie a anului trecut. Următoarea tranșă va fi transferată pe măsura documentării și înregistrării progreselor de către misiunile speciale ale FMI, sosirea cărora este planificată pentru lunile iulie și decembrie a acestui an. În cazul implementării cu succes a angajamentelor sale, Guvernul Republicii Moldova va putea conta pe obtinerea altor 390 milioane de dolari de la donatorii străini. Menționăm, că aceste fonduri au fost blocate din cauza fraudei financiare din sistemul bancar al țării, în rezultatul căreia a fost răpit un 1 miliard de dolari SUA.

Experții germani au remarcat în raportul său că, dacă Guvernul moldovean va fi capabil să urmeze recomandările Fondului Monetar Internațional și să stabilizeze sectorul bancar al țării, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de creștere economică, care va deveni benefică în sporirea calității vieții cetățenilor.

Echipa Economică Germană în Moldova (GET Moldova) este o organizație consultativă, care acționează în cadrul unui proiect regional cu scopul furnizării serviciilor de consultanță Guvernului țării noastre în ceea ce privește planificarea reformelor și dezvoltarea economiei naționale. Totodată, experții Grupului îndeplinesc sarcina de informare a guvernului german și a companiilor din această țară despre progresele autorităților moldovenești și situația economică, înregistrate în Moldova.

459
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe