Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
26.05.2022
USD
19.10
EUR
20.37
RUB100
0.334
Bitcoin
Etherium

CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației

Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile organizațiilor nebancare, conform cărora vor fi reduse la minimum riscurile supra-creditării populației. Scopul proiectului este de a proteja beneficiarii și persoanele fizice care utilizează serviciile organizațiilor de creditare nebancare.

Astfel, pe baza proiectului CNPF, se planifică îmbunătățirea cadrului legislativ care reglementează activitățile organizațiilor nebancare de creditare, cu scopul de a proteja nu doar drepturile consumatorilor, dar și de a le alinia la standardele internaționale.

În special, vicepreședintele NCFM, Iurie Filip, a menționat că, în contextul dezvoltării rapide a sectorului de creditare nebancară, în ultimii ani s-a observat o îndatorare excesivă a populației. Prin urmare, proiectul propus va trebui să stabilească anumite standarde pentru reducerea acestor riscuri pe piața creditelor, dictată de valoarea nejustificată a creditelor emise.

La elaborarea proiectului de lege au fost luate în considerare recomandările instituțiilor financiare internaționale. În special, se planifică indicarea clară a gradului de creditare admisibilă către populație, cerințele, condițiile și metodologia de evaluare a capacității clientului de a rambursa un împrumut emis de o organizație de microfinanțare.

Astfel, IFM-urile sunt obligate să furnizeze biroului de credit istoricul creditului, ceea ce va permite entităților să împiedice acordarea împrumuturilor repetate sau multiple către persoanele fizice cu istorii de credit dubioase.

În plus, CNPF intenționează să excludă practica de a acorda împrumuturi pe termen scurt, cu impunerea costurilor nejustificat de mari ale acestor împrumuturi. Cu alte cuvinte, va fi stabilit un plafon pentru astfel de taxe (dobânzi, comisioane, amenzi etc.), iar costul acestora nu va depăși costul împrumutului emis de client inițial.

După cum a menționat CNPF, în unele companii de microfinanțare, dobânzile acumulate pe un împrumut zilnic sunt în medie de 2%, ceea ce corespunde la 730% pe an. Li se adaugă alte taxe, de exemplu, sub formă de amenzi. Drept urmare, clientul trebuie să plătească până la 1460% pe an.

O altă modificare se referă la împrumuturile emise în favoarea persoanelor fizice a căror mărime nu depășește 50 de mii de lei: organizației de creditare nebancară îi va fi interzisă să efectueze modificări ale condițiilor contractului cu încălcarea drepturilor clientului prin aplicarea de amenzi și penalități.

Conform datelor Comisiei Naționale pentru piața financiară, de la 1 iunie 2019, valoarea totală a activelor organizațiilor nebancare a depășit 10 miliarde de lei, ceea ce este cu 65% mai mare decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Portofoliul de credite al unor astfel de organizații s-a ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de lei, iar numărul clienților a depășit 465 de mii de persoane.

2701
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe