CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.08.2019
USD
17.79
EUR
19.75
RUB100
0.269
Bitcoin
10050$
Etherium
187.87$

Noi investiții în economia națională: în cadrul programului „PARE 1+1“ a fost aprobată finanțarea pentru încă 32 de proiecte investiționale

La sfârșitul anului trecut de Comitetul de supraveghere a Programului de atragere a fondurilor în economia națională „PARE 1+1“ au fost aprobate 32 de cereri de acordare a asistenței financiare nerambursabile pentru lucrătorii migranți și/sau rudele lor. Valoarea totală a finanțării pentru proiectele noi va fi de 7,89 milioane lei. Conform calculelor preliminare, în rezultatul implementării acestor proiecte vor fi create 90 de locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională se vor ridica la 19,43 milioane de lei.

După cum a menționat Secretarul General al Ministerului Economiei, programul „PARE 1+1“ a devenit deja o istorie de succes a Republicii Moldova, iar rolul său în dezvoltarea economică a țării este de nepretuit. Deci, potrivit experților, acest program va permite atingerea obiectivelor principale ale politicii sociale și economice a Guvernului, prin creșterea investițiilor productive în întreprinderile din Moldova, în special, utilizarea mai eficientă a fondurilor primite de către lucrătorii migranți. De asemenea, Programul „PARE  1+1“ contribuie la creșterea volumului investițiilor în țară.

Până în prezent, Programul de atragere a fondurilor în economia Republicii Moldova „PARE 1+1“ prezintă un interes sporit din partea lucrătorilor migranți și a familiilor acestora. La rândul său, acest lucru determină dorința multora dintre ei să se întoarcă acasă pentru a crea și de a-și dezvolta propria lor afacere.

Potrivit directorului general interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov, pe 30 decembrie 2017 au fost aprobate pentru finanțare încă 32 de proiecte investiționale, ceea ce implică revizuirea bugetului programului „PARE 1 + 1“ și cuantizarea indicatorilor prognozați anterior. Petru Gurgurov, de asemenea, a subliniat faptul că 65,6% dintre cele 32 de companii, pentru care a fost aprobată finanțarea nerambursabilă în cadrul „PARE 1+1“, se află în stadiul de dezvoltare/extindere a activității de afaceri, și 34,4% din întreprinderi sunt la etapa de start-up. În plus, 14 întreprinderi sunt deschise de lucrătorii migranți, care s-au întors din străinătate, iar inițiatorii restului de 18 companii sunt rudele migranților. Conform datelor statistice, administrarea a 34,4% din întreprinderi este efectuată de femei, iar administratorii a 56,2% din aceste afaceri sunt tinerii sub vârsta de 37 de ani.

În același timp, se remarcă faptul că 21 de întreprinderi vor evolua în sectorul agricol, activitățile lor vor fi concentrate pe creșterea cerealelor, viței-de-vie, pomilor fructiferi, legumelor în spații închise. Încă 6 întreprinderi care au devenit beneficiari ai finanțării nerambursabile, activează în sectorul prestării serviciilor, și celelalte 5 companii – în industria de prelucrare.

Reamintim, că scopul Programului „PARE 1+1“ este atragerea resurselor umane și financiare din partea lucrătorilor migranți moldoveni, necesare pentru dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova. Acest lucru se face prin stimularea proceselor de inițiere și dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii de către migranți și/sau beneficiarii remitențelor din partea acestora. Programul funcționează pe baza regulii „1+1“ - aceasta înseamnă că fiecare leu investit din banii trimiși în țară va fi suplimentat cu un leu sub forma de grant. Beneficiarii granturilor pot deveni lucrători migranți - cetățeni ai Republicii Moldova, precum și rudele de gradul întâi ale acestora.

194
100
Tema zilei
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe