Un nou record pe piața tranzacțiilor fără numerar: în primele nouă luni ale anului 2017, suma totală a plăților cu carduri bancare a depășit 3,4 mlrd


Conform datelor furnizate de către Banca Națională a Moldovei, în primele nouă luni ale acestui an, piața operațiunilor fără numerar a înregistrat un nou record – suma plăților efectuate cu cardurile bancare emise în Moldova a ajuns la 3,4 miliarde de lei. Comparativ cu anul precedent, această cifră a crescut cu 200 de milioane de lei. Banca Națională a remarcat că tendința de creștere a numărului de tranzacții de plată cu ajutorul unui card bancar se păstrează deja al șaselea an.

Astfel, potrivit raportului BNM, suma totală a plăților cu cardurile de credit s-a ridicat la 1,2 miliarde de lei, în timp ce în al treilea trimestru 2017 plățile prin intermediul instrumentelor electronice au crescut cu 48,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Indicatorul mediu al pieței a crescut, prin urmare, cu 15,9%.

În același timp, se remarcă faptul că 40% din tranzacțiile efectuate cu cardurile bancare emise de băncile din Moldova presupuneau decontări în numerar. Numărul de tranzacții zilnice efectuate prin intermediul terminalelor POS a ajuns la 44.000 - în principal acestea erau plăți pentru diverse produse și servicii. Până in prezent, în retele de retail, benzinarii si alte unitati comerciale sunt instalate 16 189 terminale POS. Acestea pot fi utilizate de către cei peste 1,68 milioane de deținători ai cardurilor bancare. În plus, numai în perioada iulie-septembrie a acestui an au fost instalate mai mult de 400 de terminale noi.

Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor moldoveni continuă să utilizeze cardurile bancare pentru a recupera fonduri la bancomate. În perioada iulie-septembrie 2017, volumul de numerar retras prin ATM-uri a crescut cu 1,2 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut și a atins 10,5 miliarde lei.

De asemenea, în raportul Băncii Naționale a Moldovei se constată și creșterea tranzacțiilor financiare care presupun utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate - volumul total al tranzacțiilor a ajuns la 1,2 miliarde de lei. Dintre acestea, 86% din operațiuni au constituit plăți fără numerar. În același timp, volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova cu carduri emise în afara ei a fost de 1,9 miliarde lei, în timp ce anul trecut această sumă a fost de numai 590 milioane lei.

0

187

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org