Băncile aflate în proces de lichidare au reuși să returneze mai puțin de 10% din creditele acordate de Banca Națională


Potrivit Ministerului Finanțelor, la 1 aprilie 2018, trei bănci din Republica Moldova aflate în procesul de lichidare - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au reușit să întoarcă în bugetul de stat doar 1,134 miliarde de lei. Aceasat reprezintă 12,5% din creditele de urgență acordate acestor instituții financiare de către Banca Națională a Moldovei în forma garanțiilor de stat.

Astfel, potrivit Ministerului Finanțelor, de pe 16 octombrie 2015 până pe 1 aprilie 2018 băncile enumerate au reîntors: Banca de Economii - 356,04 milioane de lei, Banca Socială - 473,84 milioane de lei, și Unibank - 304,4 milioane lei. Valoarea totală a creditelor de urgență de la Banca Națională în forma garanțiilor de stat este de 14.122 miliarde de lei. Fondurile au fost alocate pe baza deciziei guvernului, în perioada cuprinsă între noiembrie 2014 până în octombrie 2015.

În același timp, s-a menționat că Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au reușit să recupereze în martie curent circa 1,064 miliarde lei, depășind ușor rezultatele din luna precedentă - 1,048 miliarde de lei. În mod avantajos, restituirea a fost posibilă datorită recuperării debitelor de la foștii clienți ai acestor bănci, vânzării propriilor active, precum și a activelor care au căzut în proprietatea băncilor de le debitori.

Anterior, suma de bani furată a fost transformată în datorie națională. Ancheta furtului miliardului este efectuată de către forțele de ordine a Republicii Moldova și paralel cu Agenția Kroll din SUA. Conform datelor preliminare ale anchetei, fondurile furate au fost transferate în conturile din Rusia, Estonia și Cipru.

0

141

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org