Volumul depozitelor bancare în băncile comerciale din Moldova pe parcursul anului trecut a crescut cu 10%


Potrivit datelor statistice ale Băncii Naționale a Moldovei, în 2016 volumul depozitelor bancare în băncile comerciale ale țării a crescut cu mai mult de 9%, ajungând la 55 de miliarde de lei. 

Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea cantitativă a depozitelor a crescut, în principal, datorită depozitelor persoanelor fizice. Volumul lor la sfârșitul anului trecut s-a ridicat la peste 38 de miliarde de lei. Această cifră a crescut cu 7,5%, comparativ cu perioada similară din 2015. În același timp, valoarea depozitelor persoanelor juridice în aceeași perioadă a crescut cu 13%, și la momentul actual a atins indicele de 17 miliarde de lei.

Astfel, structura generală a depozitelor în băncile comerciale din Moldova este prezentată după cum urmează: persoanelor fizice le revine aproximativ 69% din depozite, și celor juridice – circa 31% din totalul depozitelor.

De asemenea, reprezentanții aparatului central de reglementare au menționat, că cetățenii moldoveni preferă să-și păstreze economiile în moneda națională. Prin urmare, rata dobânzii depozitelor în lei constituie 53,5%, iar în valută străină - 46,5%.

În luna decembrie 2016, rata medie la depozitele în moneda națională a constituit 7%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut această cifră a scăzut cu mai mult de 7 puncte procentuale. Aceeași tendință se observă în raport cu rata medie la depozitele în valută străină – aceasta a scăzut cu aproape 1%, punct procentual, și constituie 2%.

0

114

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org