Volumul remitențelor în Moldova prin intermediul sistemelor electronice a crescut cu 20,78 milioane de dolari


De la începutul lunii aprilie până la începutul lunii mai a acestui an prin intermediul băncilor din Republica Moldova au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mai mult de 338 de milioane de dolari. Aceasta depășește cifra totală pentru primele trei luni ale anului 2016 cu  20,78 milioane de dolari. În același timp, potrivit Băncii Naționale a Moldovei, remitențele în luna aprilie a acestui an au fost mai puține cu aproape 7 milioane de dolari, în comparație cu anul trecut, și au constituit aproape 86,25 milioane de dolari. Dintre acestea, 74,27 milioane de dolari au fost transferați prin sistemele internaționale de transferuri bănești.

Poziția dominantă în structura transferurilor, ca și în anul trecut, îl ocupă dolarul american. Cota sa spre sfârșitul lunii aprilie 2017 a fost de 50,8%, depășind cifrele din perioada precedentă cu 0,9%. De asemenea, a crescut și ponderea monedei unice europene – cu 3,1%, ajungând la 39,7% în luna aprilie. Totodată ponderea rublei rusești în structura transferurilor, dimpotrivă – a scăzut cu 4%, constituind doar 9,5% în perioada menționată.

Vă amintim, că anul trecut în Moldova prin intermediul băncilor, din străinătate au fost efectuate transferuri către persoanele fizice pentru un total de 1.079 de miliarde de dolari. Comparativ cu anul 2015, aceasta este cu 4,5% sau 50 milioane de dolari mai puțin.

Potrivit experților financiari, reducerii remitențelor în Republica Moldova a contribuit criza din țările Europei și Rusia. Acestea sunt regiunile, unde lucrează majoritatea migranților din țara noastră.

Dinamica negativă se observă din anul 2015, atunci când din străinătate prin intermediul sistemelor internaționale de transferuri bănești în Moldova au fost enumerate mai mult de 1.129 de miliarde de dolari. Cu un an mai devreme, această cifră a fost cu 30% sau 483 de milioane de dolari mai mare.

Potrivit informațiilor neoficiale, în categoria lucrătorilor migranți sunt incluși mai mult de 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova. În același timp, aproape 25% din PIB-ul țării îl constituie remitențele din partea compatrioților noștri. Maximul istoric al remitențelor în Moldova a fost înregistrat în anul 2008 – atunci de către lucrătorii migranți au fost transferate în țară mai mult de 1,66 miliarde de dolari.

0

135

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org