Volumul remitențelor în Moldova în ultima lună a crescut cu 40 milioane de dolari


La începutul lunii iunie a acestui an, remitențele nete din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova s-au ridicat la 443.25 milioane de dolari. Comparativ cu perioada ianuarie-mai 2016 aceasta este cu 9,5% sau 40 milioane de dolari. În același timp, potrivit Băncii Naționale a Moldovei, suma totală a remitențelor în luna mai a acestui an s-a ridicat la 105.23 milioane de dolari, ceea ce este mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2016 cu 19,1%. De la începutul anului 2017 aceasta este în continuare cea mai mare sumă, care a fost transferată persoanelor fizice din Republica Moldova.

De reținut că, în structura remiterilor de fonduri cea mai mare parte a surselor bănești a fost transferată prin intermediul sistemelor de transferuri internaționale – circa 91.81 milioane de dolari. În acest caz, ca și mai înainte, a dominat dolarul american – cota sa în aceeași structură a remitențelor s-a ridicat la 49,6%, cu toate acestea marcând, în comparație cu perioada de raportare precedentă, o scădere cu 1,2 puncte procentuale. Pe a doua treptă s-a plasat moneda europeană unică – 40,9, observând o ușoară creștere cu 1,2 puncte procentuale, iar pe a treia – rubla rusească, care, ca și o lună mai devreme, a fost de 9,5% din structura totală de remitențe.

Reamintim că în 2016 volumul remitențelor nete din străinătate prin băncile din Moldova în favoarea persoanelor fizice s-a ridicat la aproximativ 1,079 miliarde de dolari. Comparativ cu anul 2015, aceasta este cu 4,5% sau 50 milioane de dolari mai puțin . Astfel, previziunile experților pentru 2016 pe deplin s-au justificat – volumul remitențelor a scăzut în mod semnificativ, în principal din cauza crizei în țările europene și Rusia, în care sunt cei mai mulți migranți din țara noastră. Conform datelor neoficiale, în prezent mai mult de 1 milion de cetățeni moldoveni sunt lucrătorii migranți, iar remitențele lor constituie până la 30% din mărimea PIB-ul țării.

După cum au menționat reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, în categoria remitențelor în favoarea persoanelor fizice, dirijate din străinătate, în afară de transferurile lucrătorilor migranți sunt incluse, de asemenea, și transferurile unilaterale: beneficiile sociale, pensiile, donațiile, moșteniri și cadouri. În același timp, maximumul istoric al volumului remitențelor în Moldova a fost înregistrat în anul 2008 – atunci în țară din străinătate s-au primit mai mult de 1,66 miliarde de lei.

De asemenea remarcăm, că de a efectua și a primi remitențe pot toate persoanele fizice, indiferent de cetățenie, precum și origine și destinație a fondurilor. Cifrele de mai sus includ plățile efectuate de către băncile licențiate din Republica Moldova, cu excepția băncilor din regiunea transnistreană.

0

158

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org