Volumul transferurilor bănești în prima lună a anului curent a crescut cu 28%, comparativ cu ianuarie 2016


Mărimea remitențelor de la persoanele fizice, care locuiesc în străinătate, prin băncile comerciale din Moldova în prima lună a anului curent sa ridicat la 74.58 milioane de dolari. Acest indice este cu 16 milioane $ (sau 28,1%) mai mare decât cifra înregistrată pentru aceeași perioadă din 2016. Ar trebui de remarcat faptul, că în anul trecut valoarea fondurilor provenite din străinătate, a fost cea mai mică din ultimii șase ani.

Conform datelor furnizate de către Banca Națională a Moldovei, dinamica creșterii remitențelor este după cum urmează: cu 16.7 milioane $ (sau 63,49 milioane de dolari) mai mult au fost trimise în țara noastră prin sistemele internaționale de transferurie bănești. Dintre acestea, mai mult de 52% le revine remitențelor în dolari SUA (s-a înregistrat o creștere cu 4,3%), iar 38,6% - celor în euro, care au crescut cu 2,2% față de ianuarie 2016. Totodată, remitențele de ruble rusești au scăzut – de la 15.9% la 9,0%.

De asemenea, trebuie de remarcat faptul că valoarea totală a transferurilor pentru persoane fizice pentru 2016 a ajuns la 1.079 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, această cifră este de 4,5% (sau 50 de milioane), mai mică în comparație cu 2015. O asemenea dinamică reflectă previziunile experților financiari pentru 2016 – în opinia lor, criza din Europa și Rusia, în cazul în care majoritatea lucrătorilor migranți se află în aceste regiuni, a afectat și situația financiară din Republica Moldova. Potrivit datelor neoficiale, în străinătate activează mai mult de 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova, remitențele de la aceștea constituind aproximativ 25% din PIB-ul țării.

Conform datelor BNM, în categoria remitențelor din străinătate, trimise către persoane fizice prin intermediul băncilor comerciale, sunt incluse, de asemenea, și transferurile unilaterale sub formă de alocații, pensii, dotări și cadouri. Cel mai mare volum al remitențelor în Republica Moldova a fost înregistrat în anul 2008, constituind circa 1,66 miliarde de dolari.

În prezent, de către băncile comerciale din Moldova sunt untilizate mai mult de 20 de sisteme internaționale de transferuri bănești. Cele mai populare dintre acestea sunt: ​​Western Union, Contact, Anelik, Unistream, precum și "Быстрая почта", "Золотая Корона" și Blizko.

0

136

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org