Volumul transferurilor de bani în Transnistria a crescut de la începutul anului trecut cu peste 80%


Spre începutul lunii decembrie 2017 volumul remitențelor în Transnistria, efectuate prin intermediul băncilor în favoarea cetățenilor, a crescut cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit Băncii Republicane Transnistrene, în ehivalentul valutar transferurile bănești transfrontaliere în această perioadă s-au ridicat la 72,2 milioane de dolari, în timp ce în 2016 această cifră a fost de numai 40 de milioane de dolari. În consecință, creșterea remitențelor în favoarea persoanelor fizice de pe malul stâng al Nistrului a fost de 80,6%.

În același timp, se observă că cea mai mare parte a fondurilor primite în Transnistria prin intermediul sistemelor de transferuri bănești a fost trimisă din țările CSI – 75,1% din totalul remitențelor. În același timp, 70,8% din transferuri au fost efectuate din Federația Rusă – mai mult de 51,1 milioane de dolari.

De asemenea, în structura remitențelor sunt menționate următoarele: din Moldova în Transnistria au fost transferate circa 1,4 milioane de dolari (1,9% din totalul plăților), din Ucraina – 0,8 milioane de dolari (1,2%), din Israel – 3,4 milioane de dolari (4,8%), din Turcia și Italia – a câte 1,8 milioane de dolari (sau 2,6%), din statele Unite ale Americii – 2,8 milioane de dolari (3,9%).

În structura monetară continuă să se înregistreze tendința de creștere a ponderii dolarului american: în perioada desemnată în dolari SUA pe teritoriul republicii Transnistrene au fost transferate aproximativ 63% din volumul total al remitențelor, marcând în comparație cu aceeași perioadă din 2016 o creștere de 8 puncte procentuale. Ponderea monedei euro a crescut de asemenea cu 2,5 puncte procentuale, reprezentând 10,8% din totalul remitențelor în 2017.

Totodată, pe fundalul fluctuațiilor cursului de schimb al rublei față de dolarul american volumul tranzacțiilor în moneda rusă, dimpotrivă, a pierdut 10 puncte procentuale din structura remitențelor valutare, la începutul lunii decembrie 2017 fiind doar de 26,2%.

0

209

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org