Volumul intrărilor de numerar în sistemul bancar din Moldova în primele nouă luni a depășit 83,9 miliarde lei


Conform rezultatelor primelor nouă luni ale anului 2018, volumul intrărilor de numerar în sistemul bancar al Republicii Moldova a constituit 83.998 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, această valoare a fost mai mare cu 3,7%.

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Național de Statistică, 59,8% din veniturile totale au fost asigurate cu încasări din realizarea bunurilor și serviciilor. De la începutul anului curent s-a înregistrat o creștere de 5,4% în acest domeniu, în valoare totală de 50,253 miliarde lei.

Tendința descendentă a fost înregistrată în sectorul plăților pentru serviciile comunale și al chiriilor - aceste plăți în primele nouă luni ale anului curent au scăzut cu 22,1%, ajungând la 3,306 miliarde lei la sfârșitul lunii septembrie. De asemenea, volumul veniturilor companiilor specializate în servicii de transport a scăzut cu 2,4%, până la 1,041 miliarde lei, de la vânzarea de valută străină în favoarea persoanelor fizice - cu 1,8% la 4,766 miliarde lei și de la plata impozitelor și taxelor - cu 2,7%, până la 1,942 miliarde lei.

Potrivit diverselor programe de creditare, băncile au emis fonduri pentru suma totală de 84,714 miliarde lei în perioada desemnată, marcând o creștere de 3,3% față de anul trecut. În majoritatea cazurilor, o creștere a sumelor emise a fost înregistrată în următoarele domenii: cumpărarea de produse agricole (+ 8,8%), retragerea de către persoane fizice a mijloacelor bănești din conturile curente și depozite (+ 13,2%), în alte scopuri (+ 11,7%).

În același timp, emisiunea de fonduri pentru cumpărarea de valută străină de la persoane fizice a scăzut cu 6,9%, și cu 1,4% pentru plata salariilor, a burselor, a prestațiilor sociale și de asigurări.

În același timp, se remarcă faptul că emiterea de fonduri de către bănci pentru achiziționarea valutei străine de la persoane fizice a devenit una dintre elementele prioritare ale cheltuielilor bancare - 28,8 miliarde lei au fost alocate în aceste scopuri, scăzând cu 6,9% față de anul trecut.

0

107

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org