Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Volumul depozitelor în bănci a depășit 62 de miliarde de lei

Depozitele cetățenilor și agenților economici din băncile licențiate din Moldova au depășit în total 62 de miliarde de lei. Potrivit experților, aceasta indică o întărire a încrederii în sistemul bancar național. Cel mai mare succes a fost obținut în timpul mandatului guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

Unul dintre cele mai importante succese ale guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, care săptămâna trecută și-a dat demisia, se constată creșterea încrederii în sistemul bancar național, atât din partea cetățenilor obișnuiți, cât și din partea agenților economici și a investitorilor străini. Această tendință este indicată de sosirea investitorilor pe piața bancară a țării noastre și de o creștere semnificativă a volumului depozitelor deschise în băncile licențiate.

În special, experții portalului ”Poșta de știri” observă că gradul de încredere în sistemul bancar național poate fi măsurat în mai multe moduri, iar unul dintre principalii indicatori este volumul depozitelor plasate de cetățeni. Acest indicator este deosebit de important în condițiile perioadei de după criza bancară din 2014-2015, care a avut loc ca urmare a fraudei, când un miliard de dolari a fost retras din sistemul bancar al țării. În acel moment, experții interni și internaționali s-au abținut de a face careva predicții sau prognoze.

Potrivit statisticilor, în perioada anilor 2014-2015, volumul depozitelor în băncile licențiate din Moldova a scăzut cu o valoare record de peste 9 miliarde lei. Motivul acestui colaps a fost panica care a dominat apoi pe piață. În această perioadă dificilă pentru țară, a venit bancherul Sergiu Cioclea, ocupând funcția de șef al Băncii Naționale a Moldovei.

În timpul mandatului său, Sergiu Cioclea a reușit să stabilească o strânsă colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, ceea ce a contribuit la stabilizarea situației și la eliminarea rapidă a efectelor crizei bancare și economice. Astfel, începând cu anul 2016, Moldova a intrat într-o nouă etapă de redresare și creștere, care a avut, de asemenea, un efect benefic asupra creșterii depozitelor deschise în băncile licențiate. În special, până la sfârșitul lunii octombrie 2018, volumul depozitelor deschise de cetățeni și agenții economici a depășit 62 de miliarde de lei. Aceasta este cu 24% sau cu 12 miliarde lei mai mult comparativ cu cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2015.

În plus, experții au remarcat o creștere a încrederii cetățenilor în moneda națională. Din octombrie 2015, ponderea depozitelor deschise în lei moldovenești a crescut cu 61% (14 miliarde lei), depășind în mod semnificativ volumul depozitelor în valută străină. Acum, potrivit experților, sarcina principală pentru bănci este identificarea și utilizarea celor mai eficiente metode și instrumente pentru plasarea fondurilor atrase pentru a genera venituri atât pentru bănci, cât și pentru deponenți.

De asemenea, se observă o tendință pozitivă în domeniul creditării bancare: se înregistrează o creștere a volumului împrumuturilor acordate persoanelor fizice și agenților economici. O atenție deosebită este acordată programelor de finanțare care vizează dezvoltarea celor existente sau deschiderea unor noi afaceri.

440
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe