Volumul mărfurilor importate în Moldova în primele zece luni a fost dublu față de volumul exporturilor


Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-octombrie, exporturile în Moldova s-au ridicat la 1,219 miliarde de dolari. În același timp, importurile în aceeași perioadă au atins circa 4,722 miliarde de dolari.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 15,9%. Cu toate acestea, după cum a subliniat Biroul Național de Statistică, numai 1,5 miliarde de dolari au fost reprezentate de transporturile în străinătate ale bunurilor produse pe piața internă, în timp ce restul a constituit reexportul.

În structura exporturilor, cea mai mare parte a livrărilor îi aparține țărilor Uniunii Europene - circa 1.541 miliarde dolari sau 69.5% din totalul exporturilor. Totodată, ponderea exporturilor către țările CSI în această perioadă a fost de numai 15,8%, respectiv 348,6 milioane de dolari.

De asemenea, Biroul Național de Statistică observă că România rămâne principalul consumator al bunurilor moldovenești - ponderea exporturilor în această țară a fost de circa 646,6 milioane de dolari. Următoarele în clasamentul țărilor-consumatori de produse fabricate în Moldova sunt: Italia - 259 milioane dolari (+ 39,7%), Germania - 184 milioane dolari (+ 44%), Rusia - 182,2 milioane dolari (-12,7%).

În categoria mărfurilor exportate, aproximativ 50% erau reprezentate de produse alimentare și cele industriale. Dinamica pozitivă a fost înregistrată și în segmentul de export al mașinilor și echipamentelor pentru transport - 21,7%, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut această cifră s-a situat la nivelul de 18,5%.

Volumul importurilor în Republica Moldova în primele zece luni ale acestui an a crescut cu aproape 21%, depășind aproape dublul exportul - 4,722 miliarde de dolari. Astfel, bunurile în valoare de 2,376 miliarde de dolari (+ 22,2%) au fost importate din țările Uniunii Europene, iar de pe teritoriul țărilor CSI acest indice a constituit 1,176 miliarde de dolari (+ 18,8%).

La fel ca și în categoria exporturilor, România este principalul partener al Moldovei - importurile din această țară în perioada stabilită s-au ridicat la 704,7 milioane dolari (+ 25%). Pe locul doi se află Federația Rusă - 545 milioane dolari (+ 23%). Aceasta este urmată de China, Ucraina, Germania și Italia.

În același timp, raportul Ministerului constată că pe parcursul ultimului an deficitul balanței comerciale în Moldova a crescut cu 26,1%, constituind astfel 2,503 miliarde de dolari. Importurile au fost acoperite de export în proporție de 47%.

0

97

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org