Volumul investițiilor în active corporale pe termen lung a crescut cu peste 13%


În primele nouă luni ale acestui an, volumul investițiilor în activele corporale pe termen lung în Republica Moldova a atins valoarea de 12.899 miliarde lei (sau 758.7 milioane dolari SUA). Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în prețuri comparabile, acest indicator a crescut cu 13,5%.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, peste 30% din totalul investițiilor efectuate au fost efectuate pentru achiziționarea de mașini și echipamente - circa 4.204 miliarde lei, fiind creștere cu 8,3% față de perioada corespunzătoare din 2017.

Pe a doua poziție în structura investițiilor în activele pe termen lung sunt investițiile financiare în construcția de cladiri și structuri inginerești - peste 2.572 miliarde lei. În acest segment, creșterea investițiilor a atins un nivel record - de 36,7%.

În construcția clădirilor și a unităților de producție nerezidențiale, investițiile au atins valoarea de 2.135 miliarde lei. Totodată volumul investițiilor în construcția de locuințe a scăzut, dimpotrivă, cu 4,2%, ajungând la doar 1,855 miliarde de lei.

În structura surselor de finanțare, cel mai mare segment este ocupat de investițiile din fondurile proprii ale populației și agenților economici. Din fondurile bugetului de stat au fost alocate în acest scop 1.177 miliarde lei. În același timp, se remarcă faptul că suma indicată este de aproape 2,4 ori mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului 2017.

În ceea ce privește investițiile străine, datele Biroului Național de Statistică indică reducerea continuă a acestora: în perioada ianuarie-septembrie 2018, volumul investițiilor străine a scăzut cu 12%, ajungând la 473,5 milioane lei până la sfârșitul perioadei desemnate, în timp ce ponderea lor în totalul investițiilor s-a redus la un record minim de 3,7%.

0

129

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org