Volumul veniturilor fiscale la bugetul de stat a crescut cu 18,8%


La începutul lunii decembrie, veniturile fiscale la bugetele de toate nivelurile au însumat 29,1 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acest indicator este mai mare cu 18,8%, respectiv cu 4,6 miliarde lei.

Potrivit informațiilor Serviciului Fiscal de Stat, agenția a fost în măsură să depășească planul aprobat anterior cu 0,5%, sau cu 151.2 milioane de lei, chiar și în contextul modificărilor bugetului realizat de Parlamentul Republicii Moldova, care prevedeau o creștere a veniturilor fiscale cu 1,42 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a veniturilor Serviciului Fiscal de Stat – 12,7 miliarde de lei – au fost transferate la bugetul de stat. În comparație cu anul 2016, indicatorii din perioada de raportare curentă au depășit cu 25% nivelul înregistrat anul trecut. Volumul de deduceri fiscale în favoarea fondului asistenței sociale a ajuns la începutul lunii decembrie 2017 la 10,2 miliarde de lei, marcând astfel o creștere față de perioada precedentă cu 18,3% sau 1,6 miliarde de lei.

În același timp, în bugetele locale au fost transferate 3,1 miliarde de lei, observând o creștere de 4,9% sau 142,7 milioane de lei, în timp ce volumul deducerilor fiscale  spre fondul de asigurări în sănătate s-a ridicat la 3,2 miliarde de lei, înregistrând o creștere în comparație cu ultimul an de circa 12,6%, respectiv 652,1 milioane lei.

Trebuie remarcat faptul, că rolul autorităților fiscale este definit ca fiind principalele surse de aprovizionare a bugetului de stat. În primele zece luni, Serviciul Fiscal de Stat a contribuit cu 1.632 miliarde lei, indicele fiind în creștere cu 24,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Suma indicată reprezintă aproape 50% din veniturile totale ale bugetului de stat al Republicii Moldova.

0

159

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org