Volumul investițiilor străine directe în primul trimestru al anului 2017 a crescut cu 24%


În primul trimestru al anului 2017, volumul investițiilor străine directe în Republica Moldova a fost de 40,2 milioane de dolari. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, acesta este cu 24% mai mult. Acest lucru a fost raportat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii, indicând următoarele date: în perioada ianuarie-martie a anului curent, activele financiare nete au fost achiziționate în valoare de 1,7 milioane dolari, iar angajamentul net a fost de 41,9 milioane dolari.

Astfel, în primul trimestru al anului 2017, fluxul de investiții străine în țara noastră a crescut cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 67,46 milioane dolari, iar afluxul de capital a scăzut cu 10,8% și a ajuns la 27,27 milioane de dolari.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au remarcat pe parcursul perioadei desemnate, că investitorii moldoveni au făcut investiții directe în afara țării, în principal prin achiziționarea de acțiuni ale unor companii străine. Suma totală a acestor achiziții depășește 1,5 milioane de dolari. În același timp, plățile pentru datorii către filialele rezidente de la investitorii străini s-au ridicat la 0,2 milioane de dolari. Prin urmare, în termeni puri, activele externe sub forma investițiilor directe deținute de rezidenții moldoveni au scăzut cu peste 1,7 milioane de dolari.

Creșterea netă a pasivelor a fost facilitată prin reinvestirea profiturilor în filialele deschise pe teritoriul Republicii Moldova, în sumă de 33,1 milioane dolari, precum și prin participarea noilor acționari la capitalul întreprinderilor moldovenești pentru un total de 11 milioane dolari SUA.

Plățile nete din obligațiile de datorii ale întreprinderilor rezidente în favoarea investitorilor străini au fost efectuate în valoare de 2,3 milioane USD.

0

112

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org