Volumul creditelor nou emise în 2017 a crescut. Ce alte realizări au fost marcate în sectorul bancar?


Volumul creditelor nou emise în perioada ianuarie-noiembrie 2017 a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 8,7%. După cum s-a menționat de către reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, o astfel de tendință a contribuit la creșterea volumului creditelor nou acordate în moneda națională – până la 21,9%. De asemenea, ponderea creditelor acordate în lei moldovenești persoanelor fizice a crescut cu 34,4%, iar persoanelor juridice cu 15,5%. Principalul motiv al acestei creșteri l-a constituit scăderea ratelor dobânzilor la creditele în moneda națională, în medie, cu 4,1%. Astfel, potrivit datelor BNM, în 2016 această cifră a fluctuat la nivelul de 14,5%, în timp ce în 2017 a constituit doar 10,4%.

Potrivit experților din Centrul Analitic Independent „Expert Grup“, în 2017 s-a reușit să se mențină stabilitatea sistemului financiar, chiar și în condițiile prezenței efectelor crizei bancare. Experții au evaluat pozitiv acțiunile Băncii Naționale a Moldovei în reformarea sistemului bancar al țării. Rezultatul reformării a fost stoparea deteriorării situației și chiar reabilitarea parțială a nivelului de încredere în băncile comerciale din Moldova din partea investitorilor străini. În același timp, scăderea ratelor dobânzilor la împrumuturi ar trebui să contribuie la îmbunătățirea situației economice din Moldova și să deschidă oportunități noi pentru implementarea noilor proiecte de investiții.

O altă realizare în sectorul bancar în anul 2017 a fost aprobarea Legii privind activitatea băncilor. După cum s-a menționat de Banca Națională a Moldovei, acest document reprezintă doar primul pas în procesul de armonizare a legislației bancare cu principiile și standardele internaționale. În acest context, se prevede modificarea în continuare a problemei legislative în domeniul reglementării și supravegherii bancare în vederea consolidării sectorului bancar național.

Potrivit experților, îmbunătățirea calității instrumentelor de supraveghere și reglamentare va permite organelor legislative să urmărească și să prevină eventualele măsuri frauduloase sau de manipulare în sistemul bancar. În același timp, experții Centrului „Expert Grup“ au subliniat faptul că, chiar și având o legislație destul de bună, nu se poate asigura ca frauda, ​​analogică celei ce a condus la apariția crizei în 2014-2015, nu se va repeta. Pentru a preveni o astfel de situație, Legea trebuie respectată și aplicată în mod real.

0

112

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org