CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10591$
Etherium
225.31$

Valoarea totală a creditelor depreciate și problematice în băncile din Republica Moldova a ajuns la 2,8 miliarde de lei

Compania Transparency International - Moldova în colaborare cu IDIS Viitorul au prezentat raportul privind monitorizarea evoluțiilor care au loc în sectorul bancar-financiar al țării, după frauda bancară. În special, experții au remarcat faptul că proporția creditelor depreciate în mai puțin de un an a crescut cu 1,2 miliarde de lei. În consecință, sectorul financiar-bancar astăzi trece printr-o fază dură de recuperare în urma crizei, care a zguduit țara în 2014. Ca rezultat al crizei bancare au relevat mai multe probleme sistemice cu care se confruntă băncile din Republica Moldova și anume: lipsa de transparență în cazul acționarilor și a beneficiarilor efectiv, procedurile de creditare discutabile, managementul prost organizat al instituțiilor de credit, controlul intern și auditul destul de slabe.

În prima jumătate a anului 2017 sectorul bancar al țării se afla încă într-o stare de criză, iar volumul de creditare a sectorului real al economiei a scăzut cu mai mult de 3 miliarde de lei. În același timp, spun expertii, volumul creditelor îndoielnic/depreciate au rămas neschimbate. Ca urmare, băncile își pierd clienții bona fide, iar deoarece situație nu poate fi rezolvată în mod independent, băncile rămân și fără de clienții benefici.

Principalul motiv pentru creșterea ponderii creditelor neperformante de la 9,8% în luna iunie 2016 la 11% în martie 2017 a fost scăderea cererii pentru resurse de credit din partea populației și a reprezentanților mediului de afaceri. Prin urmare, experții de la Transparency International - Moldova și IDIS Viitorul consideră că situația actuală este suficient de gravă, mai ales dacă analizăm ponderea creditelor neperformante pentru fiecare bancă în parte. După cum s-a menționat în raport, anul trecut, situația de credit s-a deteriorat semnificativ în BC «Victoriabank», în cazul în care rata acesteia a crescut de la 18,8% în luna iunie a anului trecut până la 26,2% în martie 2017.

Reamintim că «Victoriabank» este una dintre cele trei bănci comerciale, asupra căreia a fost inițiată o supraveghere specială din partea Băncii Naționale a Moldovei. Celelalte două bănci care sunt, de asemenea, sub supravegherea autorității de reglementare – MAIB și MICB, înregistrează ponderea creditelor neperformante/depreciate mai mică decât media stabilită în sistemul bancar, în timp ce în MICB a fost marcată o ușoară îmbunătățire a portofoliului de credite.

 

Având în vedere faptul că cele mai mari portofolii de credite sunt concentrate în aceste trei bănci, care sunt sub supraveghere specială a Băncii Naționale a Moldovei, experții estimează astfel că mai mult de 73% din volumul total al creditelor neperformante l-au reprezentat anume acele trei bănci. Astfel, în prezent autoritatea de reglementare în mod direct sau indirect este responsabilă pentru gestionarea aproape a 75% din creditele neperformante din sistemul bancar.

Până în prezent, autoritatea de reglementare nu a reușit să suspende procesul de emitere a noilor credite problematice și compromise. Cu toate acestea, rezolvarea situației cu creditele restante și cele depreciate rămâne dificilă.

În același timp, trebuie de remarcat faptul că, deși volumul creditelor neperformante și a celor compromise a rămas la același nivel comparativ cu anul trecut, structura lor este însă schimbată. Deci, dominat de creditele neperformante (2,1 miliarde lei față de 1,6 miliarde de credite de compromis lei), în luna martie a acestui an, volumul creditelor neperformante a scăzut până la 920 milioane de dolari în comparație cu luna iunie 2016, în timp ce nivelul creditelor compromise a crescut până la 2, 8 miliarde de lei.

Potrivit experților, această dinamică a fost creată din cauza faptului că situația cele mai multe dintre creditele neperformante nu au putut fi rezolvate și în cele din urma cărora au fost transferate în categoria creditelor compromise. În același timp, a fost posibilă reducerea substanțială a volumului de credite problematice nou-emise. Experții și-au exprimat, de asemenea, încrederea în îmbunătățirea situației în următorii 1-2 ani. Cu toate acestea, acest lucru va fi posibil numai în cazul în care va fi îmbunătățită gestionarea creditelor neperformante și reluată creditarea sectorului real al econmiei în vederea normelor prudențiale și a unor strategii eficiente de management.

180
100
Tema zilei
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe