Obligațiunile Republicii Moldova de eradicare a corupției riscă să fie neîndeplinite din cauza modificărilor adoptate în legislația fiscală


Banca Mondială a exprimat un punct de vedere critic cu privire la Legea privind declarația voluntară a veniturilor și stimularea fiscală, adoptată joi, 26 iulie, de Parlamentul Republicii Moldova. Anterior, decizia autorităților moldovenești a fost criticată de Ambasada SUA în Moldova, Fondul Monetar Internațional și Delegația Comisiei Europene în Moldova.

În special, Banca Mondială și-a exprimat temerile că un pachet de dispoziții adoptate privind inițiativele fiscale și amnistiile financiare ar afecta negativ îndeplinirea obligațiilor guvernului moldovean în lupta împotriva corupției. În special, se remarcă faptul că riscul de evaziune fiscală va crește semnificativ, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la pierderi financiare ale statului. Astfel, potrivit experților, pachetul de acte legislative este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale.

Pachetul indicat de modificări legislative a fost prezentat publicului larg marți. Miercuri a fost aprobat de guvern, iar joi, în două lecturi, proiectul de lege a fost adoptat de Parlament.

Conform noilor reglementări, persoanele fizice pot declara în mod voluntar bunurile lor, atât nedeclarate, cât și declarate la un cost mai mic. Este vorba despre bani, imobile, bunuri mobile, acțiuni, vehicule, pe care contribuabilul le posedă pe teritoriul Moldovei sau în străinătate.

0

115

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org