Procedura de lichidare a primei bănci din Moldova a fost finalizată oficial


Potrivit anunțului Agenției de Servicii Publice a Republicii Moldova, pe 25 ianuarie 2018, Banca Bancosind a încheiat oficial procedura de lichidare. Această instituție a fost prima bancă înregistrată în Registrul Central al Băncilor din Republica Moldova la 11 septembrie 1991. Cu toate acestea, la 15 august 1996 banca a fost reînregistrată sub primul număr.

La acel moment, Bancosind era considerat o bancă a sindicatelor, în timp ce printre fondatorii săi erau într-adevăr unii lideri ai sindicatelor. Institutul a funcționat până la sfârșitul anului 1997. Cu toate acestea, după inspecțiile efectuate de Banca Națională a Moldovei la data de 15 decembrie 1997, autoritatea de reglementare a decis revocarea licenței bancare prin inițierea ulterioară a procedurii de lichidare. Ca premiză a fost identificarea unui număr de încălcări grave, cum ar fi datoriile restante în valoare totală de 10 milioane de lei (rata căreia la acel moment a fost egală cu 2,2 milioane de dolari SUA), nerespectarea obligațiilor sale față de clienți, deficitul de capital al băncii Bancosind în valoare de câteva milioane de lei.

În decembrie 2017, a fost finalizată și lichidarea băncii "Basarabia". În aprilie 1996, această bancă a devenit prima instituție financiară care a obținut insolvabilitatea. Până în curând lichidatorul a încercat să ramburseze împrumuturile emise de această bancă în perioada anilor 1992-1993 în ruble sovietice.

Până în prezent, procedura de lichidare este inițiată în privința următoarelor instituții financiare: Oguzbank, Guineea, Universalbank, Investprivatbank, Întreprinzbancă, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În prezent în Republica Moldova funcționează 11 bănci comerciale.

0

107

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org