Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale au atins un nou record istoric


La începutul lunii iulie 2018, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei au înregistrat un nou record istoric, în valoare de 2 miliarde, 923 milioane de dolari. De la începutul acestui an, în comparație cu anul trecut, rezervele valutare au crescut cu 133 milioane dolari. Datele relevante au fost publicate de Banca Națională vineri, 13 iulie.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare parte a activelor de rezervă - 1.579 miliarde de dolari - este păstrată în valori mobiliare. Încă 1,315 miliarde de dolari sunt stocați în destinații de plasare urgente. Reamintim că recordul anterioar - de circa 2.903 miliarde de dolari - a fost înregistrat la data de 31 ianuarie a acestui an.

Începând cu 2014, după criza bancară, nivelul activelor oficiale de rezervă a scăzut cu 1 miliard de dolari. Cel mai mic nivel a fost atins în octombrie 2015 - atunci volumul activelor de rezervă a fost de 1,74 miliarde de dolari.

În următorii doi ani, Banca Națională a depus eforturi pentru îmbunătățirea sistemului bancar după furtul miliardului. În special, pozițiile cursului de schimb ale monedei naționale au fost stabilizate, relațiile cu Fondul Monetar Internațional au fost restaurate, iar sursele fin creditele externe au fost transferate în contul Ministerului de Finanțe. Astfel, până la începutul anului 2018, autoritatea de reglementare a reușit să restabilească pozițiile pierdute.

Astfel, în conformitate cu datele furnizate, în 2017, creșterea activelor de rezervă oficiale a fost de 598 milioane dolari, în timp ce în anul precedent această cifră a fost de numai 470 milioane dolari.

În prezent, Banca Națională a Moldovei intervine pe piața internă a monedelor doar ca un cumpărător de valută străină. O astfel de politică se desfășoară în contextul declinului continuu al leului moldovenesc față de dolarul american în ultimii doi ani.

0

164

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org