Octavian Calmîc: în Moldova se înregistrează o încetinire a creșterii economice


Joi, pe 26 octombrie, în cadrul conferinței de presă, vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a menționat că în Moldova este înregistrată o încetinire a ritmului de creștere economică. În special, la întrebarea corespondentul INFOTAG ce creștere a PIB-ului este așteptată în acest an, în condițiile deteriorării previziunilor FMI și ale Băncii Mondiale, Calmîc a declarat că astăzi situația economică este puțin diferită de cea pe care au prognozat-o autoritățile Moldovei la începutul acestui an. Ministrul Economiei a subliniat, de asemenea, că în comparație cu ultimul trimestru al anului 2016, în aceeași perioadă a acestui an, creșterea PIB-ului va fi mai mică.

Potrivit lui Octavian Calmîc, în 2017, PIB-ul va înregistra în mod necesar o creștere, dar nu este încă posibil să se dea cifre concrete, deoarece nu există date specifice pentru primele nouă luni ale acestui an. Expertul observă că creșterea PIB-ului până la sfârșitul anului 2017 va fi de 3-4%. El a explicat în special că în acest an s-au proiectat investiții mai mari în economia națională, însă în realitate au fost mult mai mici, iar în primele șase luni ale anului 2017 au constituit doar 2,7%. În același timp, pentru anul 2018, previziunile indicelui investițiilor directe variază între 4-5%.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Octavian Calmîc a subliniat că previziunile pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova pentru anul 2018 coincid în mare măsură cu previziunile instituțiilor internaționale – în limitele a 4-5%.

0

137

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org