Parlamentul Republicii Moldova a votat în mod repetat adoptarea Legii cu privire la organizațiile de credite nebancare


Vineri, 16 martie deputații Parlamentului Republicii Moldova au votat repetat pentru Legea privind organizațiile de credit nebancare, care a fost returnat de către președintele țării Igor Dodon. Scopul legii este dezvoltarea sectorului de împrumuturi nebancare și leasing financiar. Acțiunile principale vor fi: prevenirea riscurilor excesive în acest sistem, sporirea accesului la resursele financiare pentru persoanele fizice și juridice. În plus, documentul precizează condițiile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale creditorilor, clienților, donatorilor, fondatorilor, asociațiilor, precum și ale acționarilor organizațiilor de credit nebancare.

De asemenea, noua lege va reglementa crearea/înființarea și funcționarea instituțiilor de credit nebancare și va controla activitățile principale permise. Documentul a descris în detaliu procedura de emitere a permisiunii de înregistrare înainte de includerea organizației de credit nebancare în Registrul de stat al persoanelor juridice și procesul ulterior de înregistrare în Registrul instituțiilor de credit nebancare cu aprobarea Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Un alt element al Legii cu privire la instituțiile de credit nebancare ține de cerințele de capital – acestea ar trebui să fie de cel puțin 5% din activele companiei. De asemenea, documentul legislativ este prevăzută efectuarea auditului în cazul în care, la sfârșitul anului de raportare valoarea activelor depășește 25 de milioane de lei. În plus, organizațiile de credit nebancare, împreună cu alți participanți profesioniști la piața valorilor mobiliare vor fi obligați să plătească o sumă de 0,1% (dar nu mai mult de 200 mii lei) din soldul mediu al creditelor și leasingului financiar înregistrat.

Până în prezent, în Moldova funcționează peste 130 de organizații de microfinanțare.

0

200

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org