Parlamentul RM a aprobat modificările legislative, potrivit cărora statul va primi dreptul de a vinde acţiunile băncilor cu probleme


La ședința din 15 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat unele modificări a legislației, potrivit cărora statul va fi în drept să cumpere acțiunile blocate ale băncilor cu probleme, precum și a băncilor care nu prezintă interes pentru investitori, în vederea vânzării lor ulterioare. Pentru proiect au votat 57 de deputați.

Astfel, Legea cu privire la administrarea proprietății publice a fost completată cu încă un articol, care prevede achiziționarea, precum și trecerea de la stat în proprietate privată a acțiunilor emise de băncile care eu o importanță sistemică.

Conform modificărilor aprobate, pe baza unui decret guvernamental special Ministerul Finanțelor va putea cumpăra acțiunile anumitei bănci, și în termen de cinci zile, va fi obligat să le transmită în dispoziția Agenției Proprietății Publice. Acțiunile vor fi puse în vânzare pe piața reglementată sau în cadrul unui sistem de tranzacții multilaterale. Importanța sistemică a fiecărei bănci va fi determinată în mod individual de Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară.

De asemenea, Agenția Proprietății Publice va determina valoarea acțiunilor oferite spre vânzare. În acest caz, prețul acțiunilor la vânzare nu va fi mai mic decât valoarea la care aceste acțiuni au fost cumpărate de Ministerul Finanțelor.

Adoptării acestor modificări a contribuit faptul că până în prezent, acțiunile băncilor cu probleme blocate anterior și care sunt deținute de către acționarii netransparenți nu pot fi vândute din cauza lipsei de interes din partea potențialilor investitori. Astfel, statul a venit cu o inițiativă adecvată, în baza căreia își asumă participarea activă la identificarea investitorilor strategici în contextul necesității de achiziționare a acestor acțiuni. În caz contrar, acțiunile nevândute ar fi trebuit să fie anulate și capitalul social al emitenților să fie redus.

Modoficările respective au fostpropuse de către deputații Andrian Candu și Ștefan Creangă, care, la rândul său, au prezentat caracteristicile pozitive ale funcționării noului mecanism. În special, oficialii au remarcat că modificările legislative bazate pe decizia specială a Guvernului Republicii Moldova vor fi utilizate numai pentru băncile sistemice, definite de către Comisia Națională pentru Stabilitate Financiară, pentru a asigura gradul maxim de transparență al acestora.

Astfel, noile modificări legislative le vor permite autorităților să întreprindămăsuri adecvate pentru a rezolva problemele legate de vânzarea pachetelor de acțiuni în două dintre cele mai mari bănci din țară – 41,09% din acțiunile Moldova Agroindbank și 63.89% din acțiunile Moldindconbank.

0

196

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org