Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificările la bugetul de stat pentru anul 2017


Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificările la bugetul național pentru anul 2017. În cea mai mare parte, acestea vizează creșterea veniturilor și cheltuielilor, precum și reducerea finanțării externe.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a venit cu explicația precum că veniturile bugetare vor crește cu 541.7 milioane de lei și vor atinge 33.766 de miliarde de lei, în timp ce partea cheltuielilor bugetului va crește cu 416,3 milioane de lei și va ajunge până la sfârșitul celui de al patrulea trimestru al anului curent la 37.796 miliarde de lei. În ceea ce privește deficitul bugetar, acesta va fi redus cu 125,4 milioane lei și va constitui aproximativ 4 miliarde lei (sau 3% din PIB). În special, ministrul Finanțelor a menționat că principalul motiv pentru creșterea veniturilor bugetare a fost creșterea rapidă a exporturilor și importurilor în primele opt luni ale acestui an. La rândul său, aceasta a dus la o creștere a taxelor vamale și a altor taxelor. Iar creșterea ratei salariale medii în ultimele șase luni a fost de 12,3%.

Astfel, conform noilor modificări, indicatorii taxelor vamale vor crește cu 2.149 miliarde lei (+ 7%), iar alte taxe – cu 255 milioane lei. În același timp, veniturile la bugetul de stat din subvenții vor scădea cu 1.589 miliarde lei. Iar principalele surse ale bugetului de asistență financiară vor fi: 109,4 milioane lei – pentru punerea în aplicare a programului de liberalizare a vizelor, 137,6 milioane de lei – pentru punerea în aplicare a reformei finanțelor publice, 64,5 milioane de lei – pentru liberalizarea comerțului în cadrul DCFTA, și 150,5 milioane de lei, destinate reformei poliției.

De asemenea, Octavian Armașu a menționat că creșterea cheltuielilor bugetare a fost parțial afectată de creșterea salariilor lucrătorilor din sfera educației.

Conform noilor modificări, până la sfârșitul acestui an, datoria națională se va ridica la 57.363 miliarde de lei, iar cu referirea la PIB – va scădea cu 5,3%, ajungând în rezultat la 38,7%.

0

160

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org