Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Reforma pensiilor va fi lansată în Moldova deja din anul 2017

Deja în anul 2017, în Moldova este planifică lansarea și desfășurarea unei noi reforme a sistemului de pensii. Despre asta zilele trecute au discutat reprezentanții protecției sociale, ministerului muncii, ai sindicatelor, precum și oamenii de afaceri și experții independenți, în cadrul mesei rotunde special organizate. În cadrul convorbirilor au fost discutate măsurile și recomandările privind lansarea celei mai eficiente reforme a sistemului de pensii în termenii stabiliți de guvern.

După cum a menționat reprezentantul  ministerului muncii, Cornelia Russu, domeniul socio-economic și demographic din Republica Moldova înregistrează o tendință negativă, ceea ce duce la destabilizrea procesului de funcționare a sistemului de pensionare. Potrivit statisticilor, rata de îmbătrânire a populației în ultimul deceniu a crescut cu aproape trei la sută – de la 13.6% (în 2005) la 16.2% (în 2015). În același timp, au crescut și cheltuielile pentru plata pensiilor – de la 5% (în 1999) la 7.5% (în 2015).

De asemenea, a fost marcat un imens dezechilibru între mărimea pensiilor alocate și mărimile contribuțiilor în fondurile asigurărilor sociale. Astfel, mărimea medie a salariului în Republica Moldova este acoperită doar pe 25.8% de dimensiunile medii ale pensiilor.

În cadrul desfășurării negocierilor la masa rotundă, doamna Rusu a mai menționat că, ministerul muncii se ocupă de înființarea unui pachet de proiecte legislative, implementarea cărora va permite asigurarea stabilității și eficienței sistemului de pensionare în Republica Moldova. Astfel, cetățenilor moldoveni le va fi garantat dreptul la un trai decent și excluderea inegalității sociale.

Așadar, în noul proiect de lege se vor găsi mai multe obiective specifice. Pentru realizarea acestora se vor întreprinde următoarele măsuri:

- creșterea numărului de contribuabili;

- revizuirea mecanismului de lucru a persoanelor în vârsta de pensionare;

- unificarea metodologiilor, în baza cărora se efectuează calculul pensiei;

-modificarea formulei de calculare a pensiilor și a contribuțiilor sociale.

În viziunea reprezentanților organizațiilor sindicale din țară ar trebui să fie instalat sistemul bicomponent de calcul a pensiilor. În același timp, de către experți independenți a fost propusă o altă scară de calculare a pensiilor, conform căreia, în calcul trebuie să fie utilizate mai multe cotații. De asemenea, în discuție au fost făcute propuneri cu privire la măsurile de simplificare a metodologiei de indexare a pensiilor și extinderea sistemului național de asigurări sociale din partea statului.

Ministerul muncii și protecției sociale și-a exprimat intenția de a lua în considerare toate aceste propuneri și de a dezvolta un proiect de lege multilateral, care vizează reformarea sistemului de pensionare în Republica Moldova. Consultarea publică a noului proiect de lege urmează să aibă loc în în cel mai apropiat timp.

482
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe