Peter Mihalko: Moldova ar trebui să utilizeze toate oportunitățile oferite de UE pentru dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii


Vineri, 23 noiembrie, la Chișinău, a avut loc o conferință internațională a întreprinderilor mici și mijlocii "Industrie 4.0", în cadrul căreia șeful Delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, a menționat că dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în țara noastră este unul dintre cele mai importante domenii de cooperare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

În special, diplomatul a menționat că beneficiile pieței europene sunt disponibile Republicii Moldova timp de patru ani, datorită aderării la DCFTA. Iar din acest motiv, reprezentanții întreprinderilor din Moldova pot folosi toate oportunitățile, fapt confirmat de volumul tot mai mare al exporturilor pe piața UE, care are peste 560 de milioane de consumatori. Aceasta, la rândul său, ar trebui să asigure o creștere a profitului pentru întreprinderile mici și mijlocii și crearea unui număr mare de noi locuri de muncă.

De asemenea, Peter Mikhalko a subliniat că, pentru a spori eficiența cooperării cu Republica Moldova, Uniunea Europeană sprijină activ economia țării noastre prin numeroase programe de afaceri, precum: "PARE 1 + 1", deschiderea incubatoarelor de afaceri, "Academia de Afaceri pentru Femei" . În plus, Uniunea Europeană a lansat o inițiativă de a oferi pentru 75 de companii moldovenești sprijin specializat în domeniul exportului de produse moldovenești pe piața europeană. Concursul de participare la proiectul companiilor naționale este deja deschis.

În acest context, diplomatul european a cerut autorităților moldovene să continue reformele în domeniul dreptului, justiției și îmbunătățirii mediului de afaceri, pentru a oferi întreprinderilor mici și mijlocii oportunități unice în zona de liber schimb cu țările UE. Cu rezultate pozitive, Republicii Moldova li se va garanta o creștere a exporturilor și a PIB-ului țării, în urma căreia va fi posibil să se vorbească despre o creștere a veniturilor bugetului de stat. La rândul său, acest lucru va asigura salarii decente pentru angajați, deschiderea de noi locuri de muncă, stabilirea cooperării cu companii din UE și creșterea volumului investițiilor străine atrase în economia națională.

Ca principal partener economic și politic, Uniunea Europeană este gata să contribuie la dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii în Republica Moldova, precum și la introducerea oricăror inițiative promițătoare în acest sector, a declarat Peter Mikhalko în concluzie.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org