Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi mărit de 2,5 ori


Începând cu 1 ianuarie 2020, Fondul de garantare în sistemul bancar va garanta depozitele persoanelor juridice reglementate de legea privată, emise în valută națională sau valută străină. Un proiect de lege corespunzător a fost propus pentru consultări publice.

În prezent, sunt garantate numai depozitele persoanelor fizice. Potrivit noului proiect de lege, începând cu anul 2020, garanția depozitelor va fi majorată până la 50 mii lei, în timp ce acum valoarea acesteia este de 20 mii lei.

Plățile vor fi efectuate fiecărui deponent, indiferent de numărul, mărimea și moneda în care au fost deschise conturile. În cazul în care depozitul a fost deschis în valută străină, garanția va fi plătită în lei moldovenești la cursul aprobat de Banca Națională a Moldovei în ziua declarării falimentului.

Potrivit autorilor proiectului, pe baza datelor din 31 decembrie 2017, în cazul adoptării cu succes a documentului, vor fi asigurate peste 3,8 milioane de deponenți. Valoarea totală a garanției va fi de 13,6 miliarde lei. Astfel, potrivit calculelor preliminare, garantării de stst vor fi suuse circa 95,9% din numărul total de depozite și 23,1% din volumul total al acestora.

0

381

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org