Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei în anul 2016 în sectorul financiar a fost înregistrată o tendință pozitivă


Într-un interviu oferit postului de radio "Europa Liberă», Președintele BNM Sergiu Cioclea a menționat tendința pozitivă înregistrată în sectorul financiar al țării de la începutul acestui an. În primul rând, șeful Băncii Naționale a subliniat stabilizarea leului față de principalele valute mondiale, micșorarea inflației, dezvoltarea economică în toate sectoarele, precum și reducerea ratei de bază cu 9,5% - de la 19,5% în luna ianuarie până la 9,0% în decembrie a acestui an.

După spusele lui Sergiu Cioclea, ”însănătoșirea” sistemului bancar a dus la o îmbunătățire a mediului de afaceri. Cu toate acestea, problemele acumulate în perioada anilor 2014 - 2015, totuși mai apar încă în bilanțurile băncilor din Moldova. Iar principalele motive ale apariției acestor probleme le-au constiuit secetele înregistrate pe parcursul ultimilor ani, creșterea rapidă a prețurilor, declinul activității de creditare.

În același timp, președintele Băncii Naționale, a marcat anul 2016 drept o perioadă de cotitură pentru sistemul bancar al țării. În special, au fost subliniate următoarele: începutul reformelor, stabilirea cadrului financiar și politic pentru semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional. Potrivit lui Cioclea, în cazul în care guvernul va reuși să-și îndeplinească toate obligațiile, în 2017 sistemul bancar al Moldovei urmează să fie expus unei adevărate transformări.

Guvernatorul Băncii Naționale a evidențiat, de asemenea, băncile comerciale, aflate sub supravegherea specială a BNM. Până la începutul anului 2016, acestea s-au aflat sub controlul grupurilor de experți independenți. În privința acestor bănci au fost inițiate teste de diagnostic, în urma cărora s-a relevat o serie de probleme. Instituțiile financiare desemnate au oferit BNM propriile planuri de remediere a situației, care la momentul actual deja au fost realizate. Astfel, potrivit președintelui Băncii Naționale a Moldovei, aceste bănci sunt în faza de convalescență, iar situația pe piața financiară s-a ameliorat.

0

129

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org